Románia

2022.02.02. 12:05

Rafila becslései szerint jövő héttől elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

Jövő héttől elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe - jelentette ki szerdán Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés elején rámutatott, kedden megérkezett az országba 50 ezer doboz Molnupiravir koronavírus elleni gyógyszer, amelyet a szerdai és csütörtöki nap folyamán kiosztanak a kórházaknak és az állapotfelmérő járóbeteg-központoknak. Azt remélik, hogy ez hozzájárul majd a következő időszakban a súlyos esetek és az elhalálozások számának csökkenéséhez.

A tárcavezető megerősítette, hogy szerdán a koronavírussal összefüggésbe hozható 120 elhalálozást jelentettek, ebből 107 az elmúlt 24 órában, további 13 pedig korábban következett be. Rafila szerint a jelenlegi adatokból arra lehet következtetni, hogy közeledünk a járványhullám tetőzéséhez, stabilizálódnak a számok, és jövő héten elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe, majd "idővel" fel lehet oldani a korlátozásokat. "Ezeket a döntéseket azonban természetesen a kormánynak kell majd meghoznia" - nyomatékosította. 

Kedden rekordszámú SARS-CoV-2-fertőzést diagnosztizáltak az országban, de a kórházba utalt Covid-betegek száma nem nőtt számottevően - mondta. Rafila felidézte, hogy kedden a regisztrált SARS-CoV-2-fertőzési esetek száma meghaladta a 40 ezret, miután az elvégzett tesztek száma is rekordot döntött, elérte a 122 ezret. Szerdán ugyanakkor 110 ezer elvégzett tesztből 35.800 lett pozitív. A teszteknek körülbelül 10 százalékát a családorvosok végzik el, az egészségügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy ez az arány a következő napokban nőni fog. Rafila biztatónak nevezte ugyanakkor, hogy a kórházban ápolt személyek száma nem nőtt számottevően, és az intenzív terápián kezelt koronavírusos betegek száma sem magas, tehát nincs gond az orvosi felügyelet biztosításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában