Románia

2022.02.09. 10:03

Módosító javaslat: a sajtó élőben közvetíthet az ülésekről

Forrás: hirmondo.ro

Agerpres

 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) módosító indítványokat nyújtott be a képviselőház házszabályának módosítási tervezetéhez, amelyek szerint a plenáris ülések és a bizottsági ülések élőben közvetíthetők vagy rögzíthetők az akkreditált sajtó képviselői által. A módosító javaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ frakciója is támogatja. A PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója a házszabály módosítását kezdeményezte kedden.

 

Az eredeti módosítási javaslat értelmében megtiltanák, hogy a törvényhozók vagy a plenáris ülésen részt vevő más személyek élőben közvetítsék az üléseket vagy felvételt készítsenek ezekről. A szabály érvényes lenne a házbizottság, a frakcióvezetők bizottsága és a szakbizottságok üléseire is. A javaslat szerint - a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően - az üléseket a képviselőház főtitkársága közvetítheti élőben és készíthet felvételeket róluk, illetve a média képviselői, a házbizottság előzetes jóváhagyásával.

 

A javaslat ugyanakkor megtiltja a törvényhozóknak, hogy fizikai vagy verbális agressziót alkalmazzanak képviselő társaikkal szemben. A rendelkezések megsértése a tilalmakat megszegő személynek vagy személyeknek a teremből való azonnali kiutasítását vonná maga után, amelyet az ülésvezetőnek kell elrendelnie. Az ülésvezetőnek jogában áll felfüggeszteni az ülést, amíg az illető elhagyja a termet - áll még a javaslatban. A házszabály módosításáról szóló tervezetet elküldték az illetékes bizottságnak, amely szerda reggeli ülésén vitatja meg a kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában