Románia

2022.02.24. 12:51

Kedvezően véleményezte a szenátus jogi bizottsága a SIIJ felszámolásáról szóló törvénytervezetet

Agerpres

 

Módosításokkal elfogadta a szenátus jogi bizottsága az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolására vonatkozó törvénytervezetet. A bizottság tagjai szavazattöbbséggel döntöttek a csütörtöki ülésen a jogszabály elfogadásáról. Az igazságügyi miniszter által beterjesztett és a képviselőházban hétfőn megszavazott tervezet a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik. A felszámolt intézmény nyomozati anyagait a legfőbb ügyészség elküldi az illetékes ügyészségeknek a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül.

 

A tervezet szerint a SIJJ jelenlegi személyzetét a legfőbb ügyészség veszi át. A felszámolt intézmény hatáskörébe tartozó ügyek vizsgálatára kijelölt ügyészeket a legfőbb ügyészség nevezi ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénumának javaslatára, 4 éves időtartamra. A szenátus jogi bizottsága a Nemzet Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ bizottsági tagjainak javaslatára módosította a képviselőház által korábban elfogadott előírást, így a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság segédbírói nem tartoznak azon kategóriák közé, akiknek tagjai ellen a kijelölt ügyészek vizsgálatot indíthatnak.

 

A módosított cikkely így szól: a kijelölt ügyészek hatáskörébe tartozik majd a CSM tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a legfőbb ügyészség ügyészei, az ítélőtáblák és a katonai ítélőtáblák bírái, a katonai ügyészek és az alkotmánybírók által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálása.

Az USR és az AUR módosító javaslatait elutasította a bizottság.

A szenátus vélhetően hétfői plenáris ülésén vitatja meg és bocsátja szavazásra döntő házként a törvénytervezetet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában