Ukrán válság

2022.02.24. 17:38

Iohannis csütörtökön telefonon egyeztetett ukrán hivatali kollégájával

Klaus Iohannis román államfő csütörtökön telefonon egyeztetett ukrán hivatali kollégájával.

Agerpres

"Telefonon beszéltem Volodimir Zelenszkij elnökkel, és biztosítottam őt teljes támogatásunkról, Románia szolidaritásáról Oroszország felelőtlen katonai agressziójával szemben, illetve Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Partnereinkkel összehangoljuk erőfeszítéseinket, hogy Ukrajnának haladéktalanul humanitárius segítséget nyújtsunk" - írta Iohannis Twitter-bejegyzésében.

Oroszország csütörtök hajnalban teljes körű szárazföldi, légi és tengeri inváziót indított Ukrajna ellen. A második világháború óta ez a legnagyobb támadás, amit egy állam egy másik állam ellen elkövetett Európában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy országa minden diplomáciai kapcsolatot megszakít Oroszországgal.

Az ukrajnai katonai konfliktus miatt több ország, köztük Románia is, kérte az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkének aktiválását, azaz a szövetségesek közötti konzultáció azonnali elindítását abban az esetben, amikor a NATO valamely tagállama fenyegetve érzi magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában