Románia

2022.02.09. 09:57

Drulă: Az USR módosító javaslatot nyújt be a képviselőház házszabályának módosítási tervezetéhez

Cătălin Drulă

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvivő elnöke kedd este közölte, hogy az általa vezetett párt képviselői módosító javaslatot fognak benyújtani a képviselőház házszabályának módosítási tervezetéhez, azzal érvelve, hogy vannak benne olyan rendelkezések, amelyek csökkentik az átláthatóságot, ezért el kell távolítani őket.

 

Javaslataik azon módosítások eltávolítására vonatkoznak, amelyeknek nincs közük a verbális vagy fizikai agresszió betiltásához, hanem megtiltanák, hogy a törvényhozók vagy a plenáris ülésen részt vevő más személyek élőben közvetítsék az üléseket vagy felvételt készítsenek ezekről. Pedig 'semmi eltitkolni való nincs ott', a plénumok nyilvánosak - nyomatékosította Drulă a TVR-nek nyilatkozva.

 

Leszögezte ugyanakkor, hogy az USR "nyilvánosan elítél mindenféle erőszakos és agresszív megnyilvánulást", és minden olyan intézkedést támogat, mely a román parlamentben a huliganizmus ellen irányul, azonban nem támogatja az átláthatóság csökkentését célzó intézkedéseket. Drulă szerint a régi pártok - a Nemzeti Liberális Párt vagy a Szociáldemokrata Párt - szokása, hogy egy-egy legitim témát arra használjanak fel, hogy vele együtt több olyan módosítást is bevezessenek, amelyek nem rendelkeznek ugyanolyan legitimitással.

 

"Az teljesen jogos, hogy módot találjunk az erőszak elleni küzdelemre - ami tegnap a parlamentben történt, az teljesen elfogadhatatlan -, de az ilyen elítélendő gesztusok elleni küzdelemre irányuló intézkedésektől az átláthatóság csökkentésére irányuló intézkedések - már nem szabad filmezni, vizuális és hangfelvételt készíteni, a sajtónak bizonyos korlátozásokat szabnak - távol állnak. Ezek azt jelzik, hogy a parlament egy letűnt korszakához kívánnak visszatérni, amikor nem igazán lehetett tudni, hogy pontosan mi történik az ajtók mögött" - magyarázta az USR ügyvivő elnöke.

 

A PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója a házszabály módosítását kezdeményezte kedden. A módosítási javaslat értelmében megtiltanák, hogy a törvényhozók vagy a plenáris ülésen részt vevő más személyek élőben közvetítsék az üléseket vagy felvételt készítsenek ezekről. A szabály érvényes lenne a házbizottság, a frakcióvezetők bizottsága és a szakbizottságok üléseire is. 

 

A javaslat szerint - a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően - az üléseket a képviselőház főtitkársága közvetítheti élőben és készíthet felvételeket róluk, illetve a média képviselői, a házbizottság előzetes jóváhagyásával. A javaslat ugyanakkor megtiltja a törvényhozóknak, hogy fizikai vagy verbális agressziót alkalmazzanak képviselő társaikkal szemben. A rendelkezések megsértése a tilalmakat megszegő személynek vagy személyeknek a teremből való azonnali kiutasítását vonná maga után, amelyet az ülésvezetőnek kell elrendelnie. Az ülésvezetőnek jogában áll felfüggeszteni az ülést, amíg az illető elhagyja a termet - áll még a javaslatban.

 

A házszabály módosításáról szóló tervezetet elküldték az illetékes bizottságnak, amely szerda reggel 9 órakor kezdődő ülésén vitatja meg a kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában