Bírálat

2022.02.28. 17:03

Az USR megtámadja az alkotmánybíróságon a SIIJ felszámolásáról szóló törvényt

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) "úgynevezett felszámolásáról" szóló törvényt - jelentette ki Stelian Ion egykori igazságügyi miniszter hétfőn, miután a szenátus döntő házként elfogadta a tervezetet.

Egy Facebook-bejegyzésben Stelian Ion kifogásolta, hogy a kormánykoalíció sürgősségi eljárásban fogadtatta el a jogszabályt a parlamentben. Beszámolója szerint az USR szenátorai kérték a tervezetet levételét a felsőház hétfői ülésének napirendjéről, a három kormánypárt képviselői azonban ezt elutasították. "Semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy hozzájáruljanak a független igazságszolgáltatás lerombolásához, a DNA és a a korrupció elleni küzdelem gyengítéséhez" - fogalmazott.

Az exminiszter bírálta azt is, hogy a törvénytervezet kezdeményezői nem szerveztek "valós konzultációkat" a témában, figyelmen kívül hagyták a civil társadalom és a szakmai szervezetek kifogásait, és "megkerülték" a Velencei Bizottság véleményezését is. Ezért az alakulat alkotmányossági kifogást emel a törvény ellen - tette hozzá Stelian Ion.

A szenátus hétfői ülésén döntő házként elfogadta a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet. A jogszabályjavaslatot 86-an támogatták, 37-en elutasították, egy szenátor tartózkodott.

Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott és február 21-én a képviselőházban már jóváhagyott tervezet értelmében a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában