Ukrán menekültek

2022.02.27. 23:08

Az egészségügyi minisztérium és a katasztrófavédelem finanszírozza a menekülttáborokat

Forrás: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Agerpres

 

Sürgősségi rendeletet fogadott vasárnapi ülésén a kormány az ukrajnai háborús térségekből érkező külföldi állampolgárok és hontalan személyek támogatásáról.

Lucian Bode belügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: a jogszabály azokra az Ukrajnából érkező személyekre vonatkozik, akik nem kérnek menedékjogot a román államtól, a menedékkérők jogállásáról ugyanis külön törvény rendelkezik.

A rendelet szerint az ukrajnai háborús térségekből érkező külföldi állampolgárokat és hontalan személyeket ideiglenesen felállított táborokban, illetve a megyei vészhelyzeti bizottságok által kijelölt szálláshelyeken helyezik el a hatóságok. A menekültek teljes ellátásban (élelem, ruházat, higiéniai termékek) részesülnek, beleértve az orvosi kezelést is.

A jogszabály szerint az ellátásáukhoz szükséges termékek és szolgáltatások beszerzése sürgősségi közbeszerzési eljárással történik, a menekülttáborok működtetését pedig az egészségügyi minisztérium és a katasztrófavédelem költségvetéséből biztosítják.

A belügyminiszter elmondta, hogy a megyei vészhelyzeti bizottságok által kijelölt szálláshelyekre költhető maximális összegeket és a sürgősségi rendelet alkalmazásának további részleteit egy későbbi kormányhatározatban rögzítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában