Románia

2022.02.17. 16:09

A SIIJ felszámolásáról szóló tervezetről vitázott a képviselőház jogi bizottsága

Agerpres

 

A képviselőház jogi bizottsága csütörtökön elkezdte az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolását célzó törvénytervezet általános vitáját. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói bírálták a kormány által javasolt jogszabályt, míg Cristian Băcanu liberális párti képviselő "kiegyensúlyozottnak" minősítette. A bizottság pénteken folytatja a tervezet cikkelyenkénti vitáját, és elemzik a módosító javaslatokat, majd megfogalmazzák a plénumnak küldendő véleményezést.

 

Mihai Badea USR-s képviselő kijelentette, az igazságügyi minisztérium által kezdeményezett tervezet nem számolja fel a SIIJ-t, csak átszervezi azt 'egy megerősített formában'. Hozzátette, most már világos, hogy miért akadt el a parlament elé már egy éve benyújtott, a SIIJ felszámolására irányuló másik tervezet, amelyet az alsóház már elfogadott. "Mert nem a SIIJ felszámolásáról van szó, kivéve talán a szó szigorúan jogi értelmében. Valójában a SIIJ megerősítő átszervezése történik, több ügyésszel, a kinevezésük és elbocsátásuk feletti nagyobb ellenőrzéssel, nagyobb területi lefedettséggel és több pénzzel" - fejtette ki Badea.

 

Az USR politikusa szerint a tervezet elfogadása után a legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács (CSM) tagjai gyakorlatilag "az egyedüli olyan román állampolgárok lesznek, akiknek az a bizarr kiváltságuk van, hogy megválaszthatják az ellenük büntetőjogi vizsgálatot folytatható ügyészeket".

 

"Amíg önök csak úgy tesznek, mintha az igazságszolgáltatási rendszert megreformálnák, addig Románia az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus hatálya alatt és a schengeni térségen kívül marad. És ha európai partnereink mégis befogadnak minket a schengeni térségbe, az az ukrán-orosz határon kialakult válság miatt lesz, nem pedig az önök politikája miatt" - szögezte le az USR-s képviselő. Cristian Băcanu liberális törvényhozó ezzel szemben "kiegyensúlyozottnak" minősítette a tervezetet, és kijelentette, támogatja azt. "Véleményem szerint ez egy kiegyensúlyozott projekt, amely hatalmas problémát fog megoldani Románia számára. (...) Nemzetközi szinten is vannak kötelezettségeink, és ezt a fejezetet egyszer és mindenkorra le kell zárnunk, és ezt a fejezetet csak egy olyan projekttel lehet lezárni, amelyet az egész társadalom elfogad, és amelyet a parlament megszavaz" - magyarázta Băcanu.

 

Az igazságügyi minisztérium tervezete értelmében a SIIJ felszámolását követően az eddig a speciális ügyészség hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását az ügyészségek veszik át, a nyomozásokat az erre kijelölt ügyészek vezethetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában