Románia

2022.02.15. 15:09

A DNA a SIIJ felszámolásáról: a kormány elképzelése szerint 16 struktúra venné át egynek a helyét

Agerpres

 

Az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezet nem jelent előrelépést a magas szintű korrupció elleni küzdelem hatékonyabbá tételében - véli a korrupcióellenes ügyészség. A DNA szerint a kormány által hétfőn jóváhagyott javaslat voltaképpen 16 struktúrával helyettesít egyet. Keddi közleményében a vádhatóság leszögezi, támogatja a SIIJ felszámolását, de továbbra is amellett foglal állást, hogy vissza kell utalni a DNA hatáskörébe a bírákat és ügyészeket érintő korrupciós ügyek kivizsgálását.

 

"Egy olyan országban, mint Románia, ahol a közvélemény továbbra is erőteljesen érzékeli a korrupciót, az ez elleni küzdelem nem tévesztheti szem elől az állam működéséhez elengedhetetlenül fontos ágazatokat, például az igazságszolgáltatást. A DNA hatáskörének ily módon történő csorbítása a magas és közepes szintű korrupció elleni küzdelem széttöredezéséhez, hatékonyságának csökkenéséhez vezethet" - fogalmaznak.

 

A közlemény aláírói szerint ezt igazolja az is, hogy amióta a SIIJ vette át az ilyen ügyek kivizsgálását, egyetlen vádemelés sem történt bírák vagy ügyészek ellen, míg a 2002 és 2018 közötti időszakban 161 bírót és ügyészt állított bíróság elé a DNA, akik közül 117-et elítéltek, több bírósági eljárás pedig még folyamatban van. Az ügyészek szakosodásának, illetve a korrupció leküzdésére specializálódott intézményeknek a szükségességét egyértelműen előírják azok a nemzetközi egyezmények is, amelyekhez Románia is csatlakozott, ugyanakkor az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek is több ízben állást foglaltak emellett - érvelnek a közlemény megszövegezői.

 

Hozzáteszik, a kormány tervezete, bár felszámolná a SIIJ-t, nem jelent előrelépést a korrupció elleni küzdelem hatékonyabbá tételében, éppen ellenkezőleg, egyetlen struktúra helyét 16 másik venné át, ami az erőforrások és hatáskörök "szétforgácsolódásához" vezetne, és nem erre szakosodott ügyészek foglalkoznának a bírák és ügyészek korrupciós ügyeivel. A DNA bírálja az ügyészek kiválasztásának a tervezet által előírt eljárását is, úgy véli, ez sem szolgálja a nyomozások szakmaiságát és hatékonyságát. A kormány hétfői ülésén hagyta jóvá a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet. Ennek értelmében az eddig a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását az ügyészségek veszik át, a nyomozásokat az erre kijelölt ügyészek vezethetik.

 

A főügyészségről kijelölt ügyészek hatáskörébe tartozik majd a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a főügyészség ügyészei, a táblabíróságok bírái, a táblabírósági ügyészségek ügyészei, valamint a katonai ítélőtábla bírái és az e mellett működő ügyészség ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása. A táblabírósági ügyészségek ügyészei a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bírái, illetve az ezek mellett működő ügyészségek ügyészei ügyében vizsgálódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában