Románia

2022.01.15. 17:40

Véglegesítették az ügyészség felszámolásáról szóló tervezetet

Illusztráció

Agerpres

 

Véglegesítette az igazságügyi minisztérium az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet - tájékoztatott szombaton az intézmény.

Közleményük szerint a jogszabály hamarosan a kormány elé kerül, és várhatóan február első felében terjesztik be a parlamentbe.

A minisztérium közölte azt is, hogy a közvitájuk során beérkezett javaslatokat, illetve az Európai Unió Bíróságának határozatait figyelembe véve véglegesíteni fogják az igazságügyi törvények tervezeteit, illetve a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezeteket is. Ezeket legkésőbb március elsejéig elküldik az Igazságszolgáltatás Legfelsőbb Tanácsához (CSM) véleményezésre, ezután a kormány asztalára, és legkésőbb március végéig a parlament napirendjére kerülhetnek.

A minisztérium a közleményben megerősítette, hogy a kormány álláspontjával összhangban tiszteletben tartja az uniós jog elsőbbségének elvét és az Európai Unió Bíróságának döntéseit, és együttműködik az Európai Bizottsággal az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusba foglalt célkitűzések megvalósításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában