Románia

2022.01.14. 18:35

Megjelent a járványkörülmények között zajló oktatási tevékenységet szabályozó rendelet

Illusztráció/Pexels

Illusztráció/Pexels

Agerpres

 

Megjelent péntek délután a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi és az oktatási miniszter közös rendelete a járványkörülmények között zajló oktatási tevékenység szabályozásáról.

A jogszabály szerint január 17-től felfüggesztik a jelenléti oktatást és online folytatják a tanévet azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt.

Ha a Covid-kórházak 75 százalék fölötti leterheltsége miatt valamely megyében be kell zárni az iskolákat és óvodákat, a tanintézményeket csak akkor nyitják meg, ha a kórházi leterheltség 70 százalék alá csökken.

A megyei egészségügyi igazgatóságok rendszeresen közlik honlapjukon a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek kihasználtságát. Minden megyében a csütörtöki adatok függvényében dönt arról a tanintézmények igazgatótanácsa, hogy a következő héten óralátogatással, vagy online folytatódik-e a tanév.

Az egyes tanintézményekben akkor is áttérhetnek az online oktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés. Azokban az osztályokban függesztik fel a jelenléti oktatást, ahol egy héten belül legalább hárman megfertőződnek, illetve azokat a tanintézményeket zárják be, ahol az osztályok több mint felében fel kellett függeszteni a jelenléti oktatást.

A fertőzött társukkal rendszeresen érintkező óvodások vagy iskolások tíz napos karanténba kerülnek, ha nincsenek beoltva és az elmúlt hat hónapban nem estek át a betegségen. A teljeskörűen beoltott és a betegségen az elmúlt hat hónapban átesett gyermekek számára a karantén csak öt napig tart. 

Ezek is érdekelhetik