Fogas kérdés

2022.01.27. 18:57

A lopás minősített esetének számít, ha a tettes egészségügyi maszkot visel

A lopás minősített esetének számít, ha a tettes a bűncselekményt egészségügyi maszkot viselve követi el egy olyan helyszínen, ahol kötelező az egészségügyi maszk viselete.

Agerpres

Erről a bukaresti táblabíróság előzetes döntéshozatali kérelme nyomán határozott csütörtökön a legfelsőbb bíróság.

A kérelem egy elsőfokon minősített lopásért egy évre elítélt férfi fellebbviteli peréhez kapcsolódik. A visszaeső bűnözőt azzal vádolják, hogy 2021 májusában egy üzletben tartózkodva kilopott egy vásárló zsebéből egy 4 ezer lej értékű mobiltelefont. A fellebbviteli tárgyaláson a vádlott ügyvédje azt kérte a bíráktól, hogy a vádat lopás minősített esetéről módosítsák lopás egyszerű esetére. Azzal érvelt, hogy a maszkviselés nem számíthat súlyosbító körülménynek, mert az üzletben kötelező volt az egészségügyi maszk használata.

A férfit elsőfokon elítélő bukaresti harmadik kerületi bíróság az ítélet indoklásában azzal érvelt, hogy a maszkban elkövetett lopás minősített lopásnak minősül, mert az elkövető szándéka elrejteni a kilétét. A bírák szerint a vádlott csupán profitált abból, hogy az üzletben kötelező volt a maszk viselete, amikor a bűncselekményt elkövette.

A legfelsőbb bíróság igazat adott a harmadik kerületi bíróságnak, és úgy döntött, a lopás minősített esetének számít, ha a bűncselekményt a tettes egészségügyi maszkot viselve követi el. A határozatot kötelezően alkalmazniuk kell a romániai bíróságoknak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában