Eurostat

2022.01.04. 15:03

Gyümölcs- és zöldségfogyasztás terén Románia sereghajtó az EU-ban

Agerpres

 

Háromból egy európai uniós (EU-) polgár (33%) vallotta azt 2019-ben, hogy nem eszik naponta zöldséget és gyümölcsöt, és mindössze 12 százalékuk mondta azt, hogy elfogyasztja az ajánlott napi öt vagy ennél több adagot; Románia sereghajtó gyümölcs- és zöldségfogyasztás terén - derül ki az Eurostat által kedden közölt adatokból.

Átlagban az EU lakosságának 55 százaléka evett napi egy-négy adag zöldséget és gyümölcsöt 2019-ben.

Öt vagy ennél több adag gyümölcsöt és zöldséget a legnagyobb arányban Írországban (a lakosság 33%-a), Hollandiában (30%), Dániában (23%) és Franciaországban (20%) fogyasztottak.

Ezzel szemben Romániában a lakosság alig 2 százaléka eszik naponta legalább ötször zöldséget és gyümölcsöt. Rosszul áll ezen a téren Bulgária és Szlovénia (5-5%), illetve Ausztria (6%) is.

Az Eurostat adatai szerint a nők körében magasabb a napi egy-négy adag gyümölcsöt és zöldséget elfogyasztók aránya, mint a férfiaknál: előbbieknél 58%, utóbbiaknál 51%. Ugyanakkor míg a nők 15 százaléka eszik öt vagy ennél több adag gyümölcsöt és zöldséget naponta, a férfiaknál ez az arány 10 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában