Románia

2022.01.27. 14:18

FRISSÍTVE | Gheorghiţă: 390 öt és tizenegy év közötti gyereket oltottak be koronavírus ellen

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

FRISSÍTÉS

 

Eddig az ország felnőtt, 18 éven felüli lakosságának 50%-a kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját - jelentette ki csütörtökön az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

Valeriu Gheorghiţă sajtótájékoztatón számolt be a legújabb adatokról, rámutatva, hogy Románia teljes rezidens lakosságának körében az átoltottsági arány 41,8 százalékhoz közelít. Jelenleg 2,33 millió személy kapta meg a booster dózist, azaz körülbelül 40 százaléka az erre jogosultaknak.

A katonaorvos szerint jelenleg 747 oltási központ működik, összesen 1056 oltóponttal, amelyek közül 232-ben oltanak gyerekeket.

Arról is beszámolt, hogy a regisztrált 67%-kal a főváros az élen jár az átoltottsági szintet illetően, és hét megye van - Kolozs, Konstanca, Szeben, Ilfov, Tulcea, Brassó és Temes -, amelyekben ez az arány 50 és 60 százalék közötti. További 24 megyében 40 és 50 százalék között van az átoltottság, tízben pedig 30 és 40 százalék között.

*

Szerdán 390 öt és tizenegy év közötti gyerek kapta meg a koronavírus elleni oltás első dózisát Romániában - közölte az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, jelenleg 231 oltóközpontban zajlik a gyerekek oltása. Szerdán a vakcina első dózisát felvevő személyek 11 százaléka, azaz összesen 390-en, 5 és 11 év közötti gyerekek voltak. Közülük 125-en előzetes időpontfoglalás nélkül jelentkeztek az oltásra. Február 16-áig 3435 gyerek számára kértek oltási időpontot az erre a célra létrehozott platformon.

Az oltásparancsnok beszélt arról is, hogy január 31-én újabb 216 ezer dózis érkezik az országba az 5 és 11 év közötti gyerekeknek szánt vakcinából, február végéig pedig leszállítják a 2022-re leszerződött teljes mennyiséget.

Gheorghiţă hangsúlyozta, a koronavírus elleni oltás beadása is úgy zajlik, mint más vakcináké, amelyeket évek óta a családorvosi rendelőkben kapnak meg a gyerekek, ebben az esetben sincs szükség gyerekorvos jelenlétére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában