Románia

2022.01.14. 17:32

FRISSÍTVE | Fritz: George Simion és bandája erőszakosan behatolt a temesvári városházára

Forrás: Agerpres

Agerpres

 

FRISSÍTÉS

 

Elutasította péntek este George Simion, a Román Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke Dominic Fritz polgármesternek azt a vádját, hogy aznap pártjának több szimpatizánsával együtt erőszakosan behatolt volna a temesvári városházára.

A parlamenti képviselő a sajtónak elmondta, társaival együtt akadálytalanul léptek be az épületbe, az intézmény védelmét ellátó helyi rendőrök egyike sem vonta kérdőre őket, és Covid-igazolványt sem kértek tőlük.

Beszámolója szerint csak az első emeleten állította meg őt egy városházi hivatalnok, akinek elmondta: polgármesteri audienciára szeretne feliratni egy személyt, aki másfél hónapja próbál beszélni Dominic Fritzcel, eredménytelenül.

"Nem történt semmilyen erőszak. Közzé fogom tenni a Facebook-oldalamon a felvételeket" - nyilatkozta Simion.

Dominic Fritz polgármester korábban a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy az AUR szimpatizánsainak egy csoportja, a párt társelnökével, George Simionnal az élen, pénteken erőszakkal behatolt a temesvári városházára, hogy 'káoszt és pánikot keltsen' az intézményben és a hivatalban tartózkodó temesváriak körében.

 

FRISSÍTÉS

 

Hivatalból bűnvádi vizsgálat indított a Temes megyei rendőrség a temesvári polgármesteri hivatalba pénteken behatoló személyek ügyében - közölte az intézmény.

Dominic Fritz polgármester korábban arról számolt be, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsainak egy csoportja, a párt társelnökével, George Simionnal az élen, pénteken erőszakkal behatolt a temesvári városházára, hogy 'káoszt és pánikot keltsen' az intézményben és a hivatalban tartózkodó temesváriak körében.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott elöljáró azzal vádolta a csendőrséget és a helyi rendőrséget, hogy tehetetlen személői voltak az erőszakos cselekményeknek. Felszólította az illetékes intézményeket, azonosítsák és büntessék meg a törvényszegőket, a kormánypártokat pedig arra kérte, hogy nyilvánosan ítéljék el a történteket.

A csendőrség pénteken közölte, hogy a polgármesteri hivatal védelme nem tartozik a hatáskörükbe, és a városháza környékén tartózkodó munkatársaik "azonnal akcióba léptek", amint értesültek az incidensről.

*

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsainak egy csoportja, a párt társelnökével, George Simionnal az élen, pénteken erőszakkal behatolt a temesvári városházára, hogy "káoszt és pánikot keltsen" az intézményben és a hivatalban tartózkodó temesváriak körében - számolt be pénteken a Facebook-oldalán Dominic Fritz polgármester.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott elöljáró szerint a véleménynyilvánítás szabadságába nem fér bele az, hogy George Simion "és bandái" megtámadják az állam demokratikus intézményeit. "Ma kóstolót kaptunk abból, hogy mi történhet majd Romániában, ha válasz nélkül hagyjuk ezt a jelenséget" - írta bejegyzésében a polgármester.

Dominic Fritz azzal vádolta a csendőrséget és a helyi rendőrséget, hogy tehetetlen személői voltak az erőszakos cselekményeknek. Felszólította az illetékes intézményeket, azonosítsák és büntessék meg a törvényszegőket, a kormánypártokat pedig arra kérte, hogy nyilvánosan ítéljék el a történteket.

A csendőrség pénteken közölte, hogy a polgármesteri hivatal védelme nem tartozik a hatáskörükbe, és a városháza környékén tartózkodó munkatársaik "azonnal akcióba léptek", amint értesültek az incidensről.

Az intézmény tájékoztatása szerint pénteken 14 óra 30 perc körül "az egyik párt" mintegy húsz szimpatizánsa egy hátsó bejáraton hatolt be az épületbe, az állítva, hogy polgármesteri audienciára szeretnének feliratkozni.

A helyi rendőrök beengedték őket, de amint bejutottak az épületbe, a pártszimpatizánsok hangoskodni kezdtek. Végül szintén az intézmény védelmét ellátó helyi rendőrök távolították el őket a városházáról, és értesítették a közelben tartózkodó csendőröket is - számolt be a csendőrség. Közölték azt is, hogy azonosították a pártszimpatizánsokat, akik a maszkviselés elmulasztása és csendháborítás miatt bírságra számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában