Románia

2022.01.10. 16:44

Bűnvádi eljárást indítottak az AUR holokauszttal kapcsolatos állásfoglalásai miatt

Forrás: Facebook/Ministerul Public

Agerpres

 

Eljárást indított hétfőn a főügyészség a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) holokausztot minimalizáló állásfoglalásai miatt.

A vádhatóság hétfői közlése szerint a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet 6. cikke alapján indítottak úgynevezett in rem eljárást az ügyben. Ez kimondja, hogy a holokauszt vagy hatásainak nyilvános tagadása, helyeslése, igazolása vagy minimalizálása hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő.

Az AUR egy január 3-i közleményében többek között azt állította: a romániai oktatás minőségének "szisztematikus aláaknázása" folyik évek óta azáltal, hogy olyan "mellékes témákat" nyilvánítanak külön tantárgynak, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani. Példaként a szexuális nevelést és a holokauszt történetét hozták fel. Mindeközben az új generáció neveléséhez alapvető fontosságú tantárgyaknak (az egzakt tudományoknak, a román nyelv és irodalomnak, a román történelemnek) egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak - tette hozzá az AUR.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában