Európai Unió

2022.01.01. 16:14

A külügyminisztérium üdvözölte, hogy Franciaország vette át az elnökséget

Forrás: otptravel.hu

Üdvözölte szombaton a külügyminisztérium, hogy január elsejétől fél évre Franciaország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Szlovéniától.

A tárca közleménye szerint a világjárvány által meghatározott, kulcsfontosságú időszakban történt a vezetőváltás, amikor a tagállamok a klímaváltozás és digitális forradalom kihívásai közepette erőfeszítéseket tesznek a gazdaságuk helyreállítására, illetve az EU rezilienciájának megszilárdítására az Unió alapjait képező értékek alapján.

A külügy emlékeztetett, hogy az Európai jövőjéről szóló konferencia is végigkíséri majd a francia EU-elnökséget. A tárca elégedettséggel nyugtázta, hogy a francia elnökség prioritásai között a koronavírus-járvány kezelése, a szociális Európa erősítése, a klímacélok és a gazdasági fejlődés összehangolása, az erős határvédelem kialakítása és schengeni övezet reformja szerepel.

Franciaország tizenharmadszor vette át az EU elnökségét. Az Újraindítás, Erő és Összetartozás (Relance, Puissance, Appartenance) jelmondattal meghirdetett céljai között szerepel az európai stratégiai szuverenitás meghatározása azért, hogy Európa megerősödjék és önállóvá váljék a világban, továbbá egy, a határait ellenőrizni képes egységes és demokratikusabb Európai Unió létrehozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában