Figyelem!

2022.01.06. 12:48

A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzetet; nyílt és zárt téren is kötelező a maszkviselés

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

 

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány a veszélyhelyzet január 8-ától történő meghosszabbítását. A csütörtökön elfogadott határozat értelmében ismét kötelezővé válik a maszkviselés nyílt és zárt tereken egyaránt. Az elfogadott maszkok az orvosi vagy FFP2 védőmaszkok.

 

Az FFP európai standard alapján készült, szűrő típusú légzésvédő eszköz, amely az összes aeroszol legalább 94%-át kiszűri, beleértve a levegőben terjedő vírusokat, például a SARS-CoV-2-t is - olvasható a határozatban.

 

 

A következő kategóriák mentesülnek az intézkedés alól:

 

- az 5 évesnél kisebb gyermekek;

- az irodában egyedül tartózkodó személyek;

- a televíziós műsorvezetők és vendégeik azzal a feltétellel, hogy 3 méteres távolságot tartanak egymástól;

- az egyházi szertartásokat végző személyek azzal a feltétellel, hogy 3 méteres távolságot tartanak egymástól és a szertartáson résztvevőktől;

- a zárt vagy nyitott térben zajló rendezvények előadói azzal a feltétellel, hogy legalább 3 méteres távolság legyen köztük és a közönség tagjai között;

- megerőltető fizikai tevékenységet végző, és/vagy megterhelő munkakörülmények között (magas hőmérséklet, magas páratartalom stb.) dolgozó, vagy sporttevékenységet végző személyek.

 

 

Ha egy településen az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma 1 vagy ennél kisebb, bizonyos tevékenységeket - például sportversenyeket, kulturális eseményeket - a létesítmény befogadóképessége legtöbb 50 százalékának kihasználásával lehet megtartani.

 

Ha a fertőzöttségi ráta 1 fölé nő, 30 százalékra csökkentik a felső határt.

 

Kivételt csak az éttermek és kávézók képeznek, ezek a 3 ezrelékes fertőzöttségi ráta eléréséig 50 százalékos kapacitással, 3 ezrelék fölötti ráta esetén pedig 30 százalékos kapacitással üzemelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában