Románia

2022.01.05. 10:13

A diákok elítélik, hogy módosították az érdemösztöndíj odaítélésének kritériumait

Forrás: ujszo.ro

Agerpres

 

Elítéli a tanulók országos tanácsa (CNE), hogy a Hivatalos Közlönyben közzétett, az ösztöndíjak odaítélésének általános feltételeit jóváhagyó rendeletben 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges átlag alsó értékét.

"Az oktatási minisztérium most úgy döntött, hogy több tízezer diákot foszt meg az oktatáshoz való jogától az ösztöndíjak megtizedelésével. A döntés nyomán sokkal kevesebb ösztöndíjat ítélnek majd oda azzal az ürüggyel, hogy az online tanítás nyomán nőttek az iskolai átlagok. (...) A tanulók országos tanácsa határozottan elítéli ezt a felelőtlen és igazságtalan változtatást, és felszólítja az oktatási minisztériumot, hogy a következő időszakban, a második félév kezdete előtt sürgősen vizsgálja felül döntését" - olvasható a tanács szerdán kiadott közleményében.

A CNE azt is kéri, hogy az ösztöndíjak odaítélésének új általános kritériumait a 2022-2023-as tanévtől alkalmazzák, és addig egyeztessenek a szociális partnerekkel a módosításokról.

Amennyiben a tanügyi tárca nem vonja vissza döntését, a tanulók országos tanács nem zárja ki az országos szintű tiltakozó akciók kirobbantását.

"Az oktatási minisztérium nem hagyhatja gátlástalanul figyelmen kívül a romániai diákok igényeit: az átlag emelése a döntéshozóknak a teljes érdektelenségét tükrözi a diákok valós igényeivel szemben!" - idézi a közlemény a tanács elnökét, Silviu Morcant.

Ugyanakkor több diákszövetség is bejelentette szerdán, hogy megtámadja a bíróságon a rendeletet, amit "az éj leple alatt" jelentettek meg a Hivatalos Közlönyben anélkül, hogy előbb közvitára bocsátották volna.

A Konstanca megyei diákszövetség közleménye értelmében a kezdeményezést a Bákó, Vâlcea, Máramaros és Temes megyei, illetve a bukaresti és Ilfov megyei diákszövetségek támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában