Hivatali visszaélés

2021.12.20. 16:14

Vádat emelt a DNA Cătălin Rădulescu volt romániai képviselő ellen

Forrás: biziday.ro

Agerpres

 

Bíróság elé állította hétfőn a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Cătălin Rădulescu volt parlamenti képviselőt. A politikust hivatali visszaélésben való bűnrészességgel és folytatólagosan elkövetetett hamis nyilatkozattétellel vádolják az 1989-es forradalom meghatározó harcosa címének megszerzésével kapcsolatban.

Ugyanebben az ügyben bíróság elé állították Adrian Sandát, a kommunista hatalom ellen küzdő személyek érdemeinek elismerésére létrehozott államtitkárság (SSPR) volt államtitkárát, az 1989-es forradalom meghatározó harcosa címet (és az ezzel járó igazolványt) odaítélő bizottság elnökét, illetve a testület két tagját, Denisa Corina Tănasét és Valentina Cristina Cechit, akiket hivatali visszaéléssel vádolnak.

Az ügyészek szerint az utóbbi vádlottak a 2004/341-es törvény megszegésével ítélték oda az 1989-es forradalom meghatározó harcosa címet Cătălin Rădulescunak, mert a politikus nem teljesítette a jogszabályban rögzített feltételeket, azaz nem egy olyan településen vett részt forradalmárként eseményekben, ahol 1989. december 22-ig embereket sebesítettek vagy öltek meg, illetve vettek őrizetbe a megmozdulásokat elfojtó karhatalmi erők.

A bizottság két hamis nyilatkozata alapján ítélte oda a címet Cătălin Rădulescunak. A politikus azt állította, hogy 1989. december 16-21. között részt vett a temesvári és bukaresti forradalmi eseményekben, holott az ügyészség birtokában lévő dokumentumok szerint csak a diktátor elmenekülése, 1989. december 22. után, Piteşti-en fejtett ki forradalmári tevékenységet.

Cătălin Rădulescu az 1989-es forradalom meghatározó harcosa címért 2015. január elsejétől 2021. októberig havi 2020 lejben, összesen 165.640 lejben részesült, a vádirat szerint illetéktelenül. A bűnvádi pert a bukaresti ítélőtábla tárgyalja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában