Karanténkötelezettség

2021.12.10. 15:27

Módosított a CNSU a péntektől érvényes beutazási szabályokon

Forrás: presasm.ro

Agerpres

Módosított pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a nemrég elfogadott, péntektől január 8-áig érvényes utazási szabályokon.

Az egyik módosítás értelmében tíznaposra csökken a karantén időtartama azon beoltott vagy a koronavírusból kigyógyult személyek esetében, akik az Európai Unión kívüli országból érkeznek Romániába PCR-teszt felmutatása nélkül.

Ugyanakkor megszüntetik annak lehetőségét, hogy a karanténidőszak nyolcadik napján elvégzett PCR-teszt negatív eredménye esetén feloldják a karantént a tizedik napon.

Egy másik módosítás értelmében negatív RT-PCR-teszteredmény felmutatásával mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok a tanulók, egyetemisták vagy más külföldön élő román állampolgárok, akik felvételivizsgára, záróvizsgára vagy romániai tanulmányaikkal kapcsolatos más tevékenység miatt érkeznek az országba.

Ugyanakkor mentesülnek a karanténkötelezettség alól a honvédelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági rendszer beoltott vagy a betegségből kigyógyult alkalmazottai, akik szolgálati útról térnek haza EU-n kívüli országból.

A CNSU frissítette pénteken a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját. Az új határozat értelmében vörös zónás lett Finnország és Libanon.

Az esetszámok csökkenésének köszönhetően pirosból sárga zónába került át Örményország, a Dominikai Közösség, a Maldív-szigetek és Szingapúr, az incidencia növekedése következtében pedig zöldből sárga zónába került Francia Polinézia.

Zöld zónás lett továbbá Románia, Chile és Új-Kaledónia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában