Műtárgyhamisítás

2021.12.17. 15:08

Mintegy kétszáz hamis festmény került a vásárlókhoz

Agerpres

 

Hamisított festményeket adott el egy bukaresti galéria, a rendőrség körülbelül 100.000 euróra becsüli az okozott anyagi kárt, amihez az ország nemzeti örökségének okozott jelentős morális kár is társul – közölte pénteken a román rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló igazgatóságának helyettes vezetője.

 

Alexandru Enăchescu sajtótájékoztatón számolt be az ügyről. Közlése szerint a törvényt megszegve nem tájékoztatta a kulturális minisztériumot a műtárgyakról az a csalással gyanúsított művészeti szakértő, aki az eladott képeket hitelesítette a vásárlóknak.

 

A galéria 2020 márciusa és 2021 decembere között körülbelül kétszáz hamis festményt adott el, amelyeket olyan neves festők hamisított kézjegyével láttak el, mint Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu vagy Ştefan Luchian. A galéria ráadásul hitelességi tanúsítványt is kiállított a műtárgyak mellé a vevők számára, akik így abban a meggyőződésben vásárolták meg a képeket, hogy azok eredetiek.

 

A valóságban a képek az említett híres festők kevésbé neves kortársaitól származnak. Az eredeti alkotók aláírását letörölték, és helyette odahamisították Tonitza, Grigorescu, Ressu vagy Luchian szignóját. Az ehhez felhasznált technikai eszközöket a rendőrség megtalálta a csütörtökön végzett házkutatások során – tette hozzá a rendőrtiszt.

 

Az ügynek adócsalási vonzata is van, ugyanis alapos a gyanú, hogy a galéria nem jelentette be az így szerzett bevételeit, és adót sem fizetett utánuk.

 

A nyomozó hatóságok csalás, közokirat-hamisítás, aláírás-hamisítás és adócsalás miatt vizsgálódnak.

 

Az ügyben két személyt állítottak elő, és a több mint kétszáz vásárló közül negyven személyt idéztek be tanúskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában