Románia

2021.12.16. 15:49

FRISSÍTVE l Gheorghiţă: Meghosszabbítják 1,6 millió adag oltás szavatossági idejét

Forrás: g4media.ro

Agerpres

 

FRISSÍTÉS

 

Vannak arra utaló jelek, hogy a koronavírus omikron-variánsa aeroszol útján is terjed - jelentette ki csütörtökön az oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghiţă.

Az oltásparancsnok sajtótájékoztatóján rámutatott, Dániában, Norvégiában, Nagy-Britanniában és több más országban exponenciálisan nő a koronavírusos esetek száma, és a megbetegedések nagy részét már az omikron-variáns okozza, amely sokkal gyorsabban terjed, mint az eddigi vírusváltozatok. Szerinte ennek legalább két oka van: egyrészt hogy ez a variáns sokkal gyorsabban szaporodik, másrészt hogy könnyebben megkerüli az immunválaszt.

"Mi több: vannak arra utaló adatok is, hogy nemcsak cseppfertőzéssel, hanem aerogén úton, aeroszol révén is terjed, ami növeli a fertőzőképességét, különösen a zárt, rosszul szellőző terekben" - magyarázta.

Gheorghiţă kiemelte, azok az országok élvezik a legnagyobb védettséget az omikron-variánssal szemben, amelyekben magas az átoltottság. Mint mondta, egyelőre nem tekinthető mérvadónak az, hogy az új vírusváltozattal megfertőződött romániaiak tünetmentesek vagy a betegség enyhe tünetei jelentkeztek náluk, ugyanis valamennyien vagy be vannak oltva, vagy átestek a Covidon. Ebből tehát nem lehet következtetni arra, hogy mi történik majd, ha egy alacsony átoltottságú országban terjedni kezd ez a vírus.

"Az üzenetünk egyértelmű: ne abból induljunk ki, hogy velünk nem fog megtörténni, hogy ezúttal is megússzuk és nem fertőződünk meg. Amilyen fertőző ez a változat, csekély az esély arra, hogy - legalábbis a sűrűn lakott területeken - ne kerüljünk kapcsolatba vele" - figyelmeztetett.

Az oltásparancsnok kiemelte, fontos lassítani az omikron terjedését, amihez elsősorban a járványügyi intézkedések betartására van szükség, a megbetegedés súlyos formáival szemben pedig oltással lehet védekezni.

Más országokhoz hasonlóan minden bizonnyal előbb-utóbb Romániában is ismét elkezdenek nőni az esetszámok, ezért a szakember a szabályok betartására és elővigyázatosságra int mindenkit a téli ünnepek alatt. 

*

Meghosszabbítják a hazai egészségügyi hatóságok 1,6 millió adag koronavírus elleni oltás szavatossági idejét - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke elmondta, a december 8-tól gyártott Moderna-vakcina szavatossági ideje -20 fokon tárolva 9 hónap lesz, az Európai Gyógyszerügynökség pedig jóváhagyta azon december 8. előtt gyártott dózisok szavatossági idejének visszamenőleges meghosszabbítását is, amelyeket eddig -20 fokon tároltak.

Valeriu Gheorghiţă tájékoztatása szerint az intézkedés 1,6 millió adag Moderna-vakcinát érint. Ezeknek a címkéjén is feltüntetik az új szavatossági időt.

A katonaorvos beszámolt arról is, hogy az elmúlt négy hétben 379.664-en adatták be a koronavírus elleni oltás első adagját, és szeptember elsejétől mostanig az október 25-31. közötti héten tették meg a legtöbben (több mint 575 ezren) ezt a lépést. Az emlékeztető (harmadik) oltás eddig 1.820.000 személy kapta meg, a legalább hat hónapja teljeskörűen beoltottak 42 százaléka. Az országban eddig összesen 15,5 adag vakcinát használtak el - sorolta az adatokat Valeriu Gheorghiţă.

Kitért arra is, hogy jelenleg Bukarestben a legnagyobb az átoltottsági arány, a 12 éven felüli rezidens lakosság mintegy 66 százaléka kapta meg legalább az első adag oltást. Továbbá öt megyében - Kolozs, Konstanca, Szeben, Ilfov és Brassó - haladja meg az arány az ötven százalékot. Mellékhatásokat keveset jegyeztek, 1000 oltásonként 1,26 esetben - számolt be a katonaorvos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában