Koronavírus

2021.12.12. 15:57

Egészségügyi minisztérium: egy teljesen védtelen személynél a legnagyobb a fertőzés kockázata

Forrás: erdely.ma

Agerpres

Az egészségügyi minisztérium vasárnap kiadott közleményében elmagyarázza, hogy miért kell karanténba helyezni az országba való belépést követően azokat a személyeket, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást, vagy akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a Covid-betegségen.

 

A tárca pontokba szedve indokolja meg az intézkedés szükségességét:

 

A beoltott, vagy az utóbbi hat hónapban a betegségen átesett és az oltatlan, vagy a betegségen át nem esett személyek között az a különbség, hogy az utóbbiaknál teljes mértékben hiányzik a fertőzés elleni védelem.

 

Egy teljesen védtelen személynél a legnagyobb a fertőzés kockázata. A tünetmentes időszakban végzett PCR-vizsgálat ezeknél a személyeknél nem annyira meggyőző, mivel a vizsgálatot követő napokban az adott személynél jelentkezhetnek a COVID-19-specifikus tünetek.

 

Azoknál a személyeknél, akik valamilyen fokú védettséggel rendelkeznek, amelyet a vakcina vagy a betegségen való átesés biztosít, a megbetegedés lehetősége sokkal kisebb, és a negatív PCR-teszt eredménye sokkal meggyőzőbb.

 

Még azokban a ritka esetekben is, amikor egy beoltott, vagy a betegségen átesett személy megfertőződik egy új vírustörzzsel, a már meglévő védettségének köszönhetően szervezete hatékonyan védekezik, és a fertőzőképessége is alacsonyabb. Egy teljesen védtelen személy esetében pedig ez nem történik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában