Igazságszolgáltatás

2021.12.14. 13:21

Barna: Az USR tájékoztatja az Európai Bizottságot arról, hogy kizárták Cristi Danileţet a bírói karból

Forrás: aspeninstitute.ro

Agerpres

 

Stelian Ion volt igazságügyi miniszter tájékoztatni fogja az Európai Bizottságot a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CMS) arról az "abszurd döntéséről", hogy kizárta Cristi Danileţet a bírói karból.

Erről a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Dan Barna számolt be kedden a Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus közölte azt is, hogy pártja képviselője, Iulian Bulai tájékoztatja a CSM lépéséről az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének kedden ülésező illetékes szakbizottságát is.

"Súlyos támadás a független bírák ellen és egyben figyelmeztetés, ami ezekben a napokban az igazságszolgáltatásban történik. Újabb szakaszához értünk egy háborúnak, amelyik a jelek szerint sajnos nem akar véget érni. Ellenkezőleg" - írta bejegyzésében Dan Barna.

A politikus szerint a kormánykoalíciónak és az államfőnek "határozottan el kellene határolódnia" az ilyen jellegű "támadásoktól", még mielőtt Románia felkerülne azoknak az országoknak a listájára, amelyek már nem jogállamok.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege hétfői ülésén megszavazta Cristi Danileţ kizárását a bírói karból.

A Kolozs megyei törvényszék bíráját a közösségi oldalakon történő megnyilvánulásai miatt büntette a testület. Az igazságszolgáltatásban dolgozók jogállására vonatkozó törvény alapján meghozott döntés nem jogerős, a legfelsőbb bíróságon megfellebbezhető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában