Különnyugdíj

2021.12.13. 14:34

Az USR felszólította Nicolae Ciucă miniszterelnököt

Forrás: digi24.ro

Agerpres

 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felszólította Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy sürgősségi rendeletettel halassza el a helyi választott tisztségviselők különnyugdíjára vonatkozó rendelkezések január elsejei hatályba lépését - jelentette ki hétfőn a párt szóvivője.

Ionuţ Moşteanu emlékeztette a kormányfőt, hogy a sürgősségi rendelet hiányában Romániának 18 nap múlva "egy új, különnyugdíjat bezsebelő rétege" lesz.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a volt polgármesterek, alpolgármesterek, megyeitanács-elnökök és -alelnökök jogosulnának jövőre különnyugdíjra. "Több tízezer személyről van szó, akik közül sokan évtizedekig semmit nem tettek a települések és helyi közösségek fejlesztésére, de most kérik a különnyugdíjat. Azon túl, hogy ez igazságtalanság, számításaink szerint évente körülbelül 600 millió lejjel terheli meg az állami büdzsét, ami rengeteg pénz" - fejtette ki Moşteanu az USR országos vezetőségének ülése után.

Rámutatott, a helyi választottak különnyugdíjának eltörléséről szóló USR-törvénytervezetet jelenleg a szenátus tárgyalja, és ha a koalíció törvényhozói egyetértenének, még ezen a héten el lehetne fogadni, és a jövő héten Klaus Iohannis államelnök ki is hirdethetné.

"Látjuk azonban, hogy a jelenlegi koalíció védelmezi volt polgármestereit és megyei tanácselnökeit. Elfogadhatatlan azonban, hogy egy újabb különnyugdíjas kategória legyen; a többit is el kell törölni. Ciucă úr, mielőbb adja ki a sürgősségi kormányrendeletet, még maradt 18 nap" - sürgette a kormányfőt a párt szóvivője.

Az USR törvénytervezetét múlt kedden fogadta el hallgatólagosan a képviselőház, mivel nem szavaztak róla az előírt határidőn belül. A tervezet a szenátushoz került, amelyik döntő ház az ügyben.

A helyi választott tisztségviselők különnyugdíjának bevezetéséről a Dăncilă-kabinet adott ki annak idején kormányrendeletet. A jogszabály hatályba lépését 2022. január elsejére halasztották.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök múlt héten azt nyilatkozta, hogy a kormánykoalíció ülésén szóba került a helyi választott tisztségviselők különnyugdíja. A politikus szerint a legjobb megoldás az lenne, ha egy újabb évvel elhalasztanák a hatályba helyezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában