Nincs vége

2021.12.17. 17:48

Az olasz nagykövet bízik benne, hogy a román hatóságok kiderítik a Şoşoacă-incidens részleteit

Olaszország bukaresti nagykövete bízik abban, hogy a román hatóságok fényt derítenek a Diana Şoşoacă szenátor és egy olasz újságírócsoport között kirobbant konfliktus részleteire - közölte pénteken a diplomáciai képviselet.

Agerpres

"Ami a RAI tudósítójával, Lucia Goraccival és csapatával december 10-én Bukarestben történteket illeti, a bukaresti olasz nagykövetség elismerését fejezi ki a román fél legmagasabb intézményi szinten tett nyilatkozataiért, amelyekben elítélték az újságírónőt és tévéstábját ért agressziót, és védelmükbe vették a sajtót és a tájékoztatás szabadságát" - olvasható az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

Csütörtökön Klaus Iohannis államfő sajnálatosnak nevezte a Diana Şoşoacă szenátor és az olasz forgatócsoport közötti incidenst, kijelentve, hogy az illetékes szerveknek fényt kell deríteniük arra, mi történt valójában és hogyan léptek fel a hatóságok. "Legyen világos: az emberek jogellenes fogva tartását Romániában is bünteti a törvény" - jelentette ki a brüsszeli EU-csúcs előtti csütörtöki sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis.

Az államfő kifejtette, elvárja, hogy valamennyi illetékes szerv vizsgálja ki, mi történt valójában és hogyan léptek közbe a hatóságok. 'Mélyreható kivizsgálást kérek, hogy többé ne történhessen meg hasonló sajnálatos incidens, ami, hogy őszintén fogalmazzak, mindeddig elképzelhetetlen volt' - jelentette ki.

Az ügyben Nicolae Ciucă miniszterelnök is megszólalt, "elfogadhatatlannak" nevezve a konfliktust. A kormányfő kijelentette, kategorikusan elutasítja "a nézetkülönbségek erőszakos megnyilvánulását", és hozzátette, hogy ezt az ügyet "sürgősen tisztázni kell".

Diana Şoşoacă szenátor december 10-én hívta ki a rendőrséget egy külföldi televíziós stábnak adott interjú közben, mert konfliktusba került az újságírókkal a nekiszegezett kérdések miatt. Az ügyről szerdán a Román Rendőrség szóvivője, Georgian Drăgan számolt be. Mint elmondta, Diana Şoşoacă férjével, Dumitru Silvestru Şoşoacával együtt jelentkezett a rendőrségen, miközben az olasz újságírók is ott tartózkodtak. A szenátor feljelentést tett utóbbiak ellen, azt állítva, lehetségesnek tartja, hogy az újságírók dokumentumokat loptak el az asztaláról, illetve hogy kábítószer van náluk. A vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően a rendőrök megmotozták őket és a csomagjaikat is átvizsgálták, de nem találtak náluk sem lopott javakat, sem drogokat, a vádak tehát alaptalannak bizonyultak - magyarázta a szóvivő. Georgian Drăgan elmondta még, amint a vizsgálatokból kiderült, az újságírók el akarták hagyni az ügyvédi irodát, amikor Şoşoacă bezárta az ajtót, és nem engedte, hogy a rendőrök kiérkezése előtt távozzanak.

A szenátor által a 112-es számra leadott hívástól a rendőrség kiérkezéséig eltelt négy percben újabb szóváltásra került sor az újságírók és Şoşoacă között, és ez a törvény embereinek megérkezése után is folytatódott. A szóvivő azt mondta, a szenátor férje meglökte az egyik rendőrt, majd megfogta a nyakát, aztán az olasz újságírónőt is megütötte. A beavatkozás után az újságírók kiléptek a lépcsőházba és ezzel a konfliktus elsimult - tette hozzá.

Dumitru Şoşoacát hétfőn beidézték az első kerületi ügyészségre, ahol közölték vele, hogy eljárás indult ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt, és 60 napra hatósági felügyelet alá helyezik. Diana Şoşoacă szenátor is megjelent hétfőn az ügyészség épülete előtt több támogatója kíséretében, akik összeszólalkoztak a helyszínen levő újságírókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában