Hivatali visszaélés

2021.12.13. 12:45

Az AEP elnökének lemondását kéri az USR

Forrás: g4media.ro

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) követeli az Állandó Választási Hatóság (AEP) büntetőeljárás alatt álló elnöke, Constantin Mituleţu-Buică lemondását.

Az alakulat sajtószóvivője, Ionuţ Moşteanu hétfőn úgy nyilatkozott, elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan személy vezesse az állam egyik legfontosabb intézményét, aki ellen vádat emeltek hivatali visszaélés miatt.

Ha az AEP elnöke nem mond le, az USR elindítja a leváltására irányuló parlamenti eljárást - tette hozzá Moşteanu.

Korábban Bukarest harmadik kerületének ügyészsége tájékoztatta a parlamentet, hogy hivatali visszaélés miatt vádat emelt Constantin Mituleţu Buică ellen. Az egyesített házbizottság pénteken továbbította az értesítést a két ház jogi bizottságának.

A parlamentnek november 22-én küldött átiratban az ügyészség megjegyzi, hogy három rendbéli hivatali visszaélés miatt emeltek vádat az AEP elnöke ellen, az intézmény főtitkárát, Cristian Andreescut pedig közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás miatt állítják bíróság elé.

Constantin Mituleţu-Buicát 2019. február 27-én választotta meg a parlament az AEP elnökének, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára.

Az AEP elnökét a parlament plénuma által elfogadott határozattal nevezik ki, és nem lehet politikai párt tagja. Mandátuma nyolc évre szól és egy alkalommal megújítható.

A választási hatóság elnökét és alelnökeit az őket kinevező hatóság mentheti fel a tisztségükből, alapos okkal.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică március 25-én azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy megvádolták hivatali visszaéléssel, mivel 2019-ben fegyelmi büntetésben részesített az intézmény alkalmazásában álló két igazgatót, akik később felmondtak. Ők tettek feljelentést ellene az ügyészségen, de nem tartja magát vétkesnek - nyomatékosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában