Kormányalakítás

2021.11.04. 19:04

Ciolacu: kormánytisztségekről nem tárgyaltunk a PNL-vel, jó úton járunk

Kormánytisztségekről nem esett szó a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusaival folytatott csütörtök esti tárgyaláson – számolt be a sajtónak az egyeztetések után a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Marcel Ciolacu úgy fogalmazott: érzése szerint a liberálisokkal együtt jó úton járnak a parlamenti többség kialakításához. „Ha tisztességesek és hazafiak leszünk, akkor ez az az út, ami egy új kormánytöbbség kialakításához vezet” – jelentette ki.

A PSD elnöke megerősítette: pártja saját miniszterelnök-jelöltet fog javasolni az elnöki hivatalban tartandó kormányalakítási egyeztetéseken. Mint mondta, a PNL-vel folytatott csütörtöki megbeszélésen több lehetőség is felmerült ezzel kapcsolatban, többek között az is, hogy rotációs alapon lássák el a kormányfői tisztséget. Valamennyi javaslatot mérlegelni fognak a felek – tette hozzá.

Ciolacu beszámolt arról is, hogy ismertették tárgyalópartnerükkel a 100 intézkedést tartalmazó prioritási listájukat, és kimutatást kértek a pénzügyminisztertől az eddigi költségvetés-végrehajtásról. A legsürgősebb teendőknek egy újabb költségvetés-kiigazítás elfogadását és a megyeszékhelyek távfűtési problémáinak megoldását nevezte. A PSD-elnök azt mondta, „nem volt egyszerű, de ugyanakkor nem is volt nagyon nehéz” tárgyalni a liberálisokkal, mivel igyekeztek azokra a témákra összpontosítani, amelyekről hasonlóan gondolkodnak. „A PSD és a PNL egyik közös vonása a jóhiszeműség” – fogalmazott Ciolacu.

Mint kifejtette, a hétvégén a PSD vezetői szakemberek bevonásával kidolgoznak egy kormányprogramot, majd ha a PNL az együttműködés mellett dönt, megkísérlik összehangolni a két párt programját. Újságírói kérdésre válaszolva Ciolacu azt is elmondta, helyes döntésnek tartja, hogy az államfő csak akkor hívja egyeztetésekre a pártokat, ha előzetesen megállapodnak egymással egy parlamenti többség kialakításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában