Megbeszélés

2021.11.03. 17:03

A Greenpeace ellenzi a kisméretű moduláris atomreaktorok telepítését Romániába

Ellenzi a Greenpeace, hogy amerikai támogatással kisméretű moduláris atomreaktorokat telepítsenek Romániába.

A nemzetközi környezetvédő szervezet szerdán Klaus Iohannis bejelentésére reagált. Az államfő kedden az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottal folytatott megbeszélést. A találkozó után számolt be arról, hogy Románia amerikai támogatással telepít kisméretű moduláris atomreaktorokat.

A Greenpeace közleményében emlékeztetett arra, hogy az amerikai nukleáris technológiára alapuló, kisméretű moduláris atomreaktorok működését nem hagyták jóvá Európában. Sőt eddig még nem épült egyetlen ilyen reaktor az Egyesült Államokban sem. „Következésképpen Románia egy nem kellően tesztelt nukleáris technológia kísérleti terepe lesz” – állapította meg a környezetvédő szervezet.

A Greenpeace szerint az atomenergia 'elfogadhatatlan kockázatot jelent a környezet és az emberiség számára', amint azt a csernobili és fukusimai nukleráris baleset is bizonyítja. A szervezet úgy véli: a balesetveszély és a radioaktív hulladékok problémája mellett az atomenergia termelése túlságosan drága is.

„Határozottan állítjuk, hogy nem ez a megoldás a klímaválságra” – olvasható a közleményben, amely szerint a politikusoknak az alternatívát jelentő megújuló energiaforrásokra kellene összpontosítaniuk az atomenergia helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában