Koronavírus-járvány

2021.10.28. 18:59

Öt Bihar megyei kórház kap a magyarországi orvosi segélyszállítmányból

Forrás: Facebook/Kelemen Hunor

Agerpres/Erdon-összeállítás

Bihar megyei kórházakba kerül pénteken a romániai Covid-betegek kezelésére szánt segélyszállítmány egy része – számolt be csütörtökön az Agerpresnek Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a budapesti kormány 40 lélegeztetőgépet, 1650 noninvazív lélegeztetéshez szükséges maszkot, valamint 3000 doboz Favipiravir gyógyszert küldött Romániának.

Szabó Ödön tájékoztatása szerint Bihar megyébe 300 doboz Favipiravir és 150 maszk kerül a segélyszállítmányból. Ezeket pénteken adják át a nagyváradi, margittai, élesdi, belényesi és nagyszalontai kórházaknak.

A magyarországi adományt szállító kamionok egyik Bihar megye után Szilágy, majd Szatmár megyébe visz maszkokat, gyógyszer és lélegeztetőgépeket.

„A járvány nem ismer határokat”

Románia 20 kórházába, alapvetően Erdélybe 40 lélegeztetőgépet, 1650 úgynevezett non-invazív lélegeztetéshez szükséges maszkot, valamint 3000 doboz favipiravir gyógyszert szállít Magyarország annak érdekében, hogy hozzá tudjon járulni a romániai járványkezelés sikerességéhez – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. Szijjártó Péter hangsúlyozta: „ne felejtsük el, a járvány nem ismer határokat, és a szomszédos országok járványkezelésének sikeressége nagy mértékben hozzájárul Magyarország járványkezelésének sikerességéhez is”.

„A negyedik járványhullám tombol Európában és világossá vált, hogy azok az országok, ahol az átoltottsági szint alacsony, könnyen bajban kerülhetnek. Vannak így szomszédos országok is, többek között Románia is alacsony átoltottsági szinttel érkezett meg a negyedik hullám időszakába” – fogalmazott.

Köszönet

Az újabb szállítmányért Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke közösségi oldalán mondott köszönetet. A bejegyzésben ez áll: „Az elmúlt időszakban ismét bebizonyosodott, hogy baj esetén mindig van kire számítanunk! Segítségek sora érkezik Romániába ezekben a hónapokban: most újabb szállítmány jön Magyarországról 20 erdélyi kórházba. (…) Továbbra is az a legfontosabb feladatunk, hogy emberi életeket mentsünk, hogy csökkentsük a nyomást az egészségügyi rendszeren, Magyarország kormánya pedig partnerünk ebben. Köszönöm Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a gyors ügyintézést! De van feladata mindannyiunknak ebben a nehéz időszakban. Ez a feladat pedig az oltakozás. Mindannyian tehetünk azért, hogy ne jussunk kórházba, és ne terheljük le az egészségügyi rendszert úgy, hogy az ne tudja ellátni a sokkal inkább kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeket.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában