kormányválság

2021.10.05. 17:57

Orban: a parlament többé nem szavazhat bizalmat Cîţunak

Ludovic Orban szerint a parlament többé nem szavazhat bizalmat egy Florin Cîţu vezette kormánynak, ez ugyanis ellenkezne az alkotmányos előírásokkal.

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

„A parlament többé nem szavazhat bizalmat egy Florin Cîţu vezette kormánynak, ez elsősorban az alkotmányos előírásokkal ellenkezne” – mondta a PNL volt elnöke, hozzátéve, ezt jómaga is a saját bőrén tapasztalta. A politikus arra utalt, hogy az első Orban-kormány tavalyi bukása után, egy alkotmánybírósági határozat nyomán a liberálisok nem jelölhették őt újra miniszterelnöknek.

A képviselőházi elnök úgy vélekedett, Florin Cîţu a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján úgy viselkedett, mint aki nem is akar a továbbiakban miniszterelnöki tisztséget ellátni, hiszen durván kitámadta az USR-t, a PNL potenciális kormányzati partnerét.

Orbant arról is megkérdezték az újságírók, kilép-e a PNL-ből, ha Florin Cîţu kerül ismét a kormány élére, a PSD segítségével. A PNL volt elnöke azt felelte, nem hiszi, hogy az államfő Cîţut kéri fel kormányalakításra. „Mindennemű egyezkedés a PSD-vel számomra azzal járna, hogy örökre megválok azoktól, akik a PSD-vel akarnak egyezkedni” – fogalmazott.

Ludovic Orban úgy vélekedett, a PNL törvényhozói nem tehetők felelőssé a politikai válság kirobbanásáért, sem a bizalmatlansági indítványért, amelynek eredménye 'drámai kudarcot' jelent a liberálisok új vezetősége számára. „Minden olyan felelőtlen tett, amely nem egy középjobb parlamenti többséghez vezet a koalíció helyreállítása révén, szembemegy Románia érdekeivel. Én nem fogom támogatni, hogy a PNL-t újabb politikai kalandba sodorják” – szögezte le Ludovic Orban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában