Koalíció

2021.10.25. 12:18

Moşteanu: Az USR nem fog bizalmat szavazni egy kisebbségi kormánynak

Fotó: b1tv.ro

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem fog bizalmat szavazni egy kisebbségi kormánynak – jelentette ki hétfőn Ionuţ Moşteanu, az alakulat alelnöke és szóvivője.

Az RFI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, jelenleg nem kisebbségi kormányra van szüksége az országnak, és emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt, amikor Dacian Cioloş USR-elnök kijelölt kormányfőként lépéseket tett a kormánykoalíció újraélesztésére a volt koalíciós partnerek elutasították ajánlatát.

A kormányalakítással jelenleg megbízott Nicolea Ciucă „a szokásos lépéseket teszi meg”, azaz tárgyal minden politikai párttal.

Arra a kérdésre, hogy az USR milyen körülmények között egyezne bele, hogy ismét koalícióra lépjen a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel, Moşteanu azt válaszolta, hogy „miután Iohannis államelnökön keresztül a PNL kijelentette, hogy az USR a kútfője minden problémának”, és furcsa módon a Szociáldemokrata Pártban (PSD) látja a megoldást egy sor problémára, ez a forgatókönyv jelenleg nem is téma a kormányalakítási tárgyalásokon.

„Már vagy két hónapja, amióta Cîţu kormányfő szétrobbantotta a koalíciót, ugyanaz a forgatókönyv van érvényben” – nyomatékosította Moşteanu.

A stabil támogatottsággal rendelkező kormányhoz három alakulatra – PNL, USR és RMDSZ – van szükség, a kormánykoalíció helyreállításához azonban a PNL-nek módosítania kellene a vezetőtestületei által hozott döntésekene, és nyilvánosan be kellene jelentenie, hogy tévedett az USR-vel kapcsolatban, és akkor tárgyalóasztalhoz lehetne üli. Az adott körülmények között azonban ez a perspektíva nagyon távoli, és nagyon sok bizonytalan körülmény hátráltatja, szögezte le az alakulat alelnöke.

Hozzátette, „egy 26%-os támogatottsággal rendelkező párt nem állíthatja azt, hogy isteni küldetése van egy önmaga köré építendő kormány alakítása érdekében tárgyalásra hívni a pártokat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában