Bukás

2021.10.05. 14:21

FRISSÍTVE l Megszavazta a parlament a bizalmatlansági indítványt; megbukott a Cîţu-kormány

Fotó: digi24.ro

FRISSÍTÉS

16.41 óra – Florin Cîţu már nem miniszterelnök, és ügyvivő kormányfőnek sem kellene maradnia – nyilatkozta a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion, miután a parlament megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A képviselő rámutatott, pártja szakértői kormány felállítását támogatja, és van is már egy javaslatuk erről, amelyet a többi parlamenti alakulattal is megvitatnak majd. „Reméljük, hogy Klaus Iohannis nem fog görcsösen ragaszkodni Florin Cîţuhoz. Neki távoznia kell, azt akarjuk, hogy még ügyvivő kormányfő se legyen” – fogalmazott Simion.

Mint mondta, az AUR az összes párttal készen áll tárgyalóasztalhoz ülni, ugyanakkor leszögezte, sem Ludovic Orbanban, sem Alexandru Rafilában „nem bíznak”, így nem támogatnák esetleges jelölésüket a miniszterelnöki tisztségre.

A párt támogatja az előre hozott választások kiírását, és ha Klaus Iohannis államfő „akaratoskodni fog”, számításba veszik a tisztségből való felfüggesztésének lehetőségét is – tette hozzá Simion.


FRISSÍTÉS

16.40 óra – Önmérsékletre szólította fel egy keddi Facebook-bejegyzésben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke Florin Cîţu ügyvivő kormányfőt.

Dacian Cioloş „higgadtságra” intette a Nemzeti Liberális Pártot is. „Szeretnénk megérteni, hogyan képzelik el a folytatást, és a Cotroceni-palotában tartott tárgyalások függvényében meglátjuk, hogy milyen irányba tartunk majd” – írta a politikus, miután a parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt, és a kormány megbukott.

A politikus hozzátette: pártja ódzkodik bármilyen kommentártól vagy indítvány megtételétől mindaddig, amíg nem kapnak egy „realista” javaslatot a koalíciós kormányzásra. Közölte, hogy az USR kész újra tárgyalóasztalhoz ülni a PNL-vel ‘civilizált’ körülmények között.

Dacian Cioloş ugyanakkor azzal vádolta Florin Cîţut, hogy cinikus hazugságokra ragadtatta el magát az USR-vel kapcsolatban, és a reformok végrehajtása helyett a „politikai háborúskodást” preferálta. Szerinte az ügyvivő miniszterelnök korábban nem tartotta tiszteletben sem a kormányprogramot, sem koalíciós partnereit. Ez vezetett végül az USR elnöke szerint a koalíció felbomlásához.

Az USR alelnöke, Dan Barna a bizalmatlansági indítványról tartott szavazás után a parlamentben azt nyilatkozta: pártja részt vesz az elnöki hivatalban tartandó kormányalakítási tárgyalásokon, és kész egyezkedni a liberálisokkal a koalíció helyreállításáról, ha Florin Cîţu helyett egy másik miniszterelnököt javasolnak.

A politikus szerint a PNL több személyisége is alkalmas a kormányfői tisztség betöltésére. Hozzátette, hogy számukra a tét nem csak a miniszterelnök személye. Az USR további tárgyalási feltétele, hogy a koalíció vállaljon kötelezettséget a kormányprogramba foglalt reformok végrehajtására.

Dan Barna hangsúlyozta, hogy az USR semmiképp nem kíván együtt kormányozni a Szociáldemokrata Párttal és az Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR).


FRISSÍTÉS

15.51 óra – Sem szakértői kormány, sem nemzeti egységkormány alakításának lehetőségét nem támogatja Florin Cîţu miniszterelnök.

„Láthattuk, milyen volt a technokrata kormány 2016-ban. Nulla. Romániának nincs szüksége még egy ilyen tapasztalatra” – fogalmazott a kormányfő a parlament épületében adott nyilatkozatában.

Megkérdezték tőle az újságírók, lát-e esélyt arra, hogy előre hozott választásokat írjanak ki. „Minden lehetséges forgatókönyv elképzelhető” – válaszolt.

A nemzeti egységkormány alakításának lehetőségét elutasította Cîţu, hangsúlyozva, a PNL nem fog „a szélsőségesekkel” közösen kormányozni.

„A PNL megy tovább és meg fogja találni a legjobb megoldást a románok és Románia számára” – hangsúlyozta, hozzátéve, addig is várják a bizalmatlansági indítványt támogató PSD, USR és AUR következő lépését. „Ma közösen megbuktatták a kormányt, de szeretnénk látni, mik a terveik, mert az ülésteremben csak veszekedtek” – nyomatékosította.


Megszavazta kedden a parlament a Florin Cîţu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Az Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal! címet viselő dokumentum 281 támogató voksot kapott – értesült az AGERPRES hírügynökség parlamenti forrásokból. A PNL, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek törvényhozói nem szavaztak.

Az indítvány elfogadásához legalább 234 voksra volt szükség.

A bizalmatlansági indítvány megszavazásával a parlament megvonja a bizalmat a jelenlegi kormánytól – jelentette be Ludovic Orban képviselőházi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában