Meghibásodás

2021.10.22. 10:41

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálódik a rendőrség a Târgu Cărbuneşti-i kórháznál

Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálódik a Gorj megyei rendőrség a Târgu Cărbuneşti-i kórház oxigénellátó rendszerének leállása ügyében.

Az egészségügyi intézmény intenzív osztályán ápolt betegek közül két nagyon súlyos állapotban lévő páciens péntek reggel meghalt. A Gorj megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Florin Ichim szerint a hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy a halálesetek összefüggésben állnak-e az oxigénellátó rendszer meghibásodásával. A kórház vezető korábban azt közölték, hogy a betegeik 'egy pillanatra sem maradtak oxigén nélkül'.

Legutóbb két hónapja ellenőrizték szakemberek a Târgu Cărbuneşti-i kórház oxigénellátó rendszerét, de nem találtak rendellenességeket a működésében – közölte pénteken az egészségügyi intézmény menedzsere. Constantin Târziu elmondta, az oxigénpalack-szükségletüket biztosító cég korábban figyelmeztette a kórházat, hogy spóroljanak az oxigénnel, mert egyre kevesebb van készleten.

A menedzser az oxigénellátó rendszer leállásáról elmondta: az ügyeletes orvosok péntek reggel telefonon tájékoztatták őt a meghibásodásról. 'Ilyesmi még nem fordult elő nálunk. Körülbelül két hónapja ellenőriztettük az oxigénellátó rendszerünket, amikor növeltük az oxigénforrások számát, mert számítottunk a maihoz hasonló helyzetre. De a szakemberek semmilyen rendellenességet nem találtak' – jelentette ki Constantin Târziu.

Hozzátette azt is, hogy a kórházban pénteken ellenőrzést tartó tűzoltók egyike a levegő szokásosnál magasabb oxigénkoncentrációjára figyelt fel. Ezt azzal magyarázták, hogy a betegek nyugtalanságukban néha letépik a maszkot a szájukról, így az oxigén a levegőbe áramlik.

A kórházban elhunyt két betegről a menedzser elmondta: haláluk oka egyelőre tisztázatlan. Az egyik 70, a másik 52 éves volt, utóbbinak pedig 'nem volt túl sok társbetegsége'.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában