Oktatás

2021.10.11. 16:51

Cîmpeanu: A közismert helyzetektől eltérő esetekben is felfüggeszthető az oktatás

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Agerpres

A közismert helyzetektől eltérő esetekben is dönthetnek az iskolák az online oktatásra való áttérésről – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy a tanügyi és az egészségügyi tárca közös rendelete két általános szabályt ír elő a jelenléti oktatás felfüggesztésére. Az első szerint online oktatásra tér át az az iskolai osztály, amelynek valamelyik tanulóját megfertőzte a koronavírus. A második szabály szerint az egész iskolát bezárják, ha a tanintézet osztályainak legkevesebb felében vannak fertőzéses esetek.

A tanügyminiszter tájékoztatása szerint a jogszabály lehetőséget ad az iskoláknak arra, hogy a fentiektől eltérő helyzetekben is az online oktatásra való áttérésről döntsenek. Magyarázata szerint megtehetik ezt a lépést akkor is, ha az adott településen igen magas a fertőzöttségi ráta, vagy a tanintézetben sok a fertőzött pedagógus. „Maguk az iskolák ismerik a legjobban a saját helyzetüket” – jegyezte meg.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a jelenléti oktatás felfüggesztésére a tanfelügyelőségtől kell engedélyt kérniük az iskoláknak. „Felvettem a kapcsolatot a tanfelügyelőségekkel, és számuktól függetlenül valamennyi kérést jóvá fogják hagyni” – szögezte le a tárcavezető.

Hozzátette, határozottan elítéli azt a „kis számú” iskolaigazgatót, aki nem érti meg, hogy övé a döntés felelőssége, és arra vár, hogy a minisztérium valamennyi helyzetre érvényes, központosított szabályokat hozzon. „Központosított döntéseket márpedig nem hozhatunk, mert az ország 17.632 iskolájában eltérő helyzetek alakulnak ki” – jelentette ki Cîmpeanu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában