Jogalkalmazás

2021.10.28. 17:35

Asztalos: kiszámíthatóságra van szükség a diszkriminációval kapcsolatos joggyakorlatban

Kiszámítható jogalkalmazásra van szükség a diszkriminációval kapcsolatos bírósági perekben – jelentette ki egy csütörtöki online rendezvényen az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke.

Asztalos Csaba elmondta, az elmúlt években, különösen 2005 után a romániai igazságszolgáltatási rendszer nyitottnak mutatkozott a diszkriminációval kapcsolatos joggyakorlat iránt, a bírák képezték magukat ezen a téren.

A CNDC elnöke megállapította: mára már a hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó romániai törvények nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket, s a jogszabályok alkalmazása is beindult. Közlése szerint az elmúlt 19 évben egy óriási adatbázis és ismeretanyag gyűlt össze a diszkriminációellenes tanácsnál, de az intézménynek nincs kapacitása ezek feldolgozására.

Asztalos Csaba közölte, 2022-ben rendezvénysorozattal készülnek az CNCD létrehozásának huszadik évfordulójára. „Szeretném azt hinni, hogy működőképes emberi jogi intézmény vagyunk, és más hasonló intézményektől eltérően (...) mindannyiszor felvállaltuk az álláspontunkat, mint ahogy történt a család alkotmányos meghatározásáról szóló referendum idején vagy a zöldigazolvánnyal kapcsolatban is” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában