távfűtés

2021.10.27. 16:29

Alin Nica: Temesváron újraindítják a távfűtést

Fotó: diez.md

Alin Nica, a Temes megyei tanács elnöke az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva szerdán elmondta, az energiaügyi miniszter segítségével megoldást talált a távfűtés újraindítására Temesváron, és már az este folyamán lesz fűtés és meleg víz a lakásokban, a kórházakban és iskolákban egyaránt.

A tanácselnök szerint az önkormányzat felügyelete alatt működő, fizetésképtelenné vált temesvári Colterm távfűtési vállalatnak az elkövetkező két hétben az OMV Petrom gáztermelő vállalat fogja szolgáltatni a földgázt, sokkal alacsonyabb áron, mint ahogy az E.ON gázszolgáltató kínálta volna.

A szerződést a temesvári polgármesteri hivatalnak kell aláírnia, ezután pedig hosszú távú szerződést is kell kötnie az OMV Petrommal, magyarázta a tanácselnök.

Nica bírálta a temesvári önkormányzatot a kialakult helyzet miatt. Elmondta, hogy jómaga már februárban ajánlotta Dominic Fritz polgármesternek, hogy közvetlenül egy gáztermelővel kössön szerződést a város távfűtésére, és hagyja ki a képletből a forgalmazó vállalatot, így legalább 30 százalékkal csökkenti a költségeit, de a polgármester figyelmen kívül hagyta javaslatát. Hozzáfűzte, ha az önkormányzatnak nem tetszik az általa ajánlott megoldás, hosszú távra kereshet egy másik gázszolgáltatót.

Dominic Fritz polgármester keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy több mint 50 ezer lakás és kórházak maradtak fűtés nélkül aznap Temesváron, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési vállalat fizetésképtelenné válása miatt az E.ON gázszolgáltató elzárta a gázcsapot.

Tájékoztatása szerint a Coltermnek jelenleg egyetlen szolgáltató sem hajlandó földgázt biztosítani, arra hivatkozva, hogy az európai energiaválság miatt nem áll rendelkezésükre a távfűtési vállalat által igényelt mennyiség.

A Colterm korábban a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megháromszorozását kezdeményezte, de Fritz kijelentette, hogy ő a díj megkétszerezésére tesz javaslatot a városi tanács ülésén, mivel a lakosságra mért sokkhatásra is tekintettel kell lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában