Szoboravatás

2021.09.11. 14:50

Leleplezték a nagyszebeni Brukenthal-szobrot

Samuel von Brukenthal báró három méteres bronzszobrát leplezték le Nagyszeben főterén, Klaus Iohannis államfő részvételével, az erdélyi kormányzó születésének háromszázadik évfordulója alkalmából.

Forrás: Képernyőmentés/Ora de Sibiu

„Ez a hely, ahol vagyunk, a lehető legjobban illusztrálja a Nagyszeben fejlődése irányába ható erőket. A közösség legnagyobb közterén, a szellemi élet helyszínei és a helyi intézmények között több mint 200 éve állnak kultúránk és európaiságunk fő mérföldkövei: Samuel von Brukenthal palotája, múzeuma, gyűjteménye és könyvtára. A Brukenthal emlékére itt felállított szobor tisztelgés értékes hagyatéka előtt, és igazolja azon meggyőződését, hogy a jó kormányzás alapja az oktatás és a kultúra, azok az erők, amelyek lehetővé teszik a polgárok számára, hogy felelősségteljesen részt vegyenek saját jövőjük alakításában. Mostantól szimbolikusan ezen a téren találkozik a mai Románia területén lévő első múzeum megalapítója, az erdélyi szászok legragyogóbb személyisége a Kárpátokon túli román iskola megalapítójával, Gheorghe Lazărral„ – mondta az ünnepélyes szoboravatáson Klaus Iohannis, arra utalva, hogy Gheorghe Lazăr szobra ugyanazon téren, átellenben áll.

Az elnök rámutatott, az oktatás és a kultúra révén szilárd alapokat nyer a társadalom, amelyek egy olyan értékrendszerre támaszkodnak, ahol a teljesítmény, a munka, a tehetség és a feddhetetlenség közmegbecsülésnek örvend. ”Ugyanez a küldetése a Képzett Románia tervnek is„ – tette hozzá.

Iohannis hangsúlyozta, hogy Samuel von Brukenthal korának jelentős személyisége volt, és napjainkban is gyakran megtörténik, hogy Romániát annak a hagyatéknak az értékei révén népszerűsítik Európában és a világban, amelyeket az Erdély Nagyfejedelemség egykori kormányzója hagyott Nagyszebenre. ”Nekünk az a feladatunk, hogy egy gazdagabb, tisztább országot, egy művelt társadalmat hagyjunk a jövő nemzedékekre, egy olyan társadalmat, amely képes kihasználni a nagyszerű adottságokat és lehetőségeket. Samuel von Brukenthal örökségéből merítve ihletet és energiát, a nemzet pilléreivé kell tenni az oktatást és a kultúrát, amelyekre Románia egyre gyorsabb fejlődése támaszkodhat„ – mondta az államfő.

Nagyszebenben a 2021-es évet Samuel von Brukenthal emlékének szentelik, számos rendezvény keretében tisztelegnek a 300 évvel ezelőtt született kormányzó emléke előtt.

A város központjában szombaton leleplezett, barokk stílusú Brukenthal-szobor bronzból készült, 3 méter magas és a talapzattal együtt több mint 4,5 tonna. Alkotója a nagyváradi Deák Árpád szobrászművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában