Lakásvásárlás

2021.09.01. 10:20

Ingatlanpiac: mire számíthatunk a magyar-román határ közeli nagyvárosokban?

Fotó: Illusztráció

A magyar-román határ menti ingázók helyzetét nem könnyítette meg a járványhelyzet. Aki meg szerette volna könnyíteni a helyzetét, annak megoldást jelenthetett a lakásvásárlás, illetve albérletkeresés az adott célországban. Azok a személyek, akik az ingatlanvásárlás mellett tették le a voksukat, nem voltak könnyű helyzetben, a magyar ingatlanárak ugyanis évek óta növekvő tendenciát mutatnak, melyre még a járványhelyzet sem tudott kellő csökkentő erővel hatni.

Cikkünkben azoknak a személyeknek a helyzetét vizsgáljuk meg, akik magyarországi ingatlan vásárlása mellett döntöttek, vagy döntenek a közeljövőben. Az már előre leszögezhető, hogy igazán nem mindegy, hogy melyik határ menti megye székhelyén szeretnének ingatlant vásárolni a leendő tulajdonosok. A megyeszékhelyek általánosságban is drágábbnak mondhatóak a kisebb településekhez és falvakhoz képest. Elemzésünkben összesen négy határ menti megyeszékhelyet vettünk górcső alá az Ingatlannet.hu (2021. júliusi) statisztikai adatainak segítségével: Békéscsabát, Debrecent, Szegedet és Nyíregyházát.

A családi házak ára kedvezőbb a lakásokhoz képest

Az eladó családi házak átlagára minden megfigyelt településen alacsonyabb a téglalakások átlagos árfekvéséhez képest. A legdrágább házakat kínáló városnak Debrecen bizonyult. Ott ugyanis 456 ezer forint/négyzetméteres áron kínálják az eladó házakat. Debrecen után Szeged sem nevezhető olcsónak, hiszen ott egy családi házért akár 418 ezer forint/négyzetmétert is elkérhetnek. Ez az összeg egy 110 négyzetméteres ház esetében 50 millió forintot is takarhat.

Nyíregyháza családi házai már valamivel olcsóbbnak nevezhetőek, mivel ott a 400 ezer forint/négyzetméteres határt már nem érik el az átlagárak. Ebben a városban a négyzetméterenkénti átlagos árfekvés 320 ezer forintra tehető. Végezetül pedig Békés megye székhelye bizonyul a legolcsóbbnak, Békéscsaba területén az átlagár 225 ezer forint/négyzetméter. Jól látható, hogy egy békéscsabai házat szinte feleannyiért vásárolhatunk meg, mint egy debreceni családi fészket.

 

A téglalakásoknál is hasonló a sorrend

A megfigyelt városok közül szintén a debreceni lakások kínálati ára a legmagasabb, azokat ugyanis 654 ezer forint/négyzetméteres átlagáron kínálják. Egy szegedi téglalakást körülbelül 500 ezer forint/négyzetméterért vásárolhatunk meg, ez az összeg egy 60 négyzetméteres ingatlan esetében 30 millió forintot is jelenthet. Nyíregyházán az átlagos árfekvés már csupán 375 ezer forintra tehető négyzetméterenként. Békéscsaba téglaépítésű ingatlanjai átlagosan 277 ezer forint/négyzetméteres áron kerülnek fel a hirdetőportálokra.

További áremelkedésre számíthatunk?

A magyar otthonteremtési programok töretlen népszerűsége nagyban hozzájárul a magyarországi ingatlanpiac pörgéséhez. Sőt, a lakáspiac is pezseg, amit a rendkívül erős tavaszi tranzakciós számok támasztanak alá. Ilyen tendenciák mellett számolhatunk további ingatlanár-emelkedéssel is.

(Támogatott tartalom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában