Oltáskapmány

2021.09.14. 16:43

Egyszerre is fel lehet venni a koronavírus és influenza elleni vakcinákat

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

A COVID-19 elleni vakcinát fel lehet venni akár az influenza oltással egyszerre – tájékoztatott kedden Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló bizottság vezetője.

A háziorvosnál influenza elleni oltásra jelentkezők felvehetik a koronavírus elleni oltást is, magyarázta a katonaorvos a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

A harmadik dózis beadásával kapcsolatban Gheorghiţă emlékeztetett, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg a BioNTech Pfizer által benyújtott tudományos adatokat elemzi, és hamarosan a Moderna által benyújtott adatok is sorra kerülnek. „Nagyon valószínű, hogy október első hetében kiadják az engedélyt a harmadik adag beadására” – mondta.

Hozzátette, hogy az egészségügyi illetékesek javaslata szerint a harmadik dózist a rossz immunállapotú személyeknek – beleértve a 65 fölötti időseket is – kellene felvenniük, illetve azoknak, akik esetében legalább egy fél év telt el a második dózis felvétele óta.

Megemlítette azonban, hogy elméletileg nincs szükségük egy harmadik dózisra azoknak a személyeknek, akik felvették a teljes oltást, és emellett át is estek a koronavírus-fertőzésen, mivel szervezetükben az antitestek száma sokkal magasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában