Beadvány

2021.09.08. 16:41

Florin Cîţu úgy véli, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki

Fotó: digi24.ro

Florin Cîţu kormányfő szerdán benyújtotta az alkotmánybírósághoz azt a beadványt, amelyben a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérik a taláros testülettől az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa kapcsán „a végrehajtó hatalommal szembeni alkotmányellenes, tisztességtelen és visszaélésszerű magatartásra” hivatkozva, mivel a bizalmatlansági indítványt „az alkotmány 113. cikkelyének 2. bekezdésében foglalt alkotmányos rendelkezések megsértésével” kezdeményezték, nyújtották be és közölték azt a végrehajtó hatalommal.

A beadvány szerint a kormány és a parlament között az alkotmány 146. cikkelyének értelmében alakult ki alkotmányos természetű jogi konfliktus.

„A román parlament a képviselőház elnökén keresztül megsértette azon alkotmányos rendelkezést, miszerint a kormánnyal még a bizalmatlansági indítvány benyújtása napján, jelen esetben 2021. szeptember 3-án kellett volna közölni ezt a tényt. Továbbá a román parlament a képviselőház elnökén keresztül, az alkotmányt és a parlamenti szabályrendelet előírásait megsértve, egy olyan bizalmatlansági indítványt továbbított a kormánynak, amelyet a parlamenti képviselők egynegyedének akaratnyilvánítását tükröző érvényes aláírások minimális számára vonatkozó alkotmányos feltételek megsértésével kezdeményeztek és terjesztettek elő” – olvasható a beadványban.

A dokumentum megállapítja még, hogy mindezek a szempontok konfliktusos jogi helyzetet teremtenek a román parlament és a kormány között, „ami súlyos következményekkel jár mind a kormány tevékenységének megfelelő folytatására az ország bel- és külpolitikája szintjén, mind a közigazgatás megfelelő működése szempontjából”.

Florin Cîţu miniszterelnök szerda délelőtt jelentette be, hogy a kormány alkotmánybírósághoz fordul, mivel úgy véli, alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki a kabinet és a parlament között a bizalmatlansági indítvány miatt. A kormányfő szerint ugyanis kételyek merültek fel a bizalmatlansági indítványt támogató aláírásokkal kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában