Figyelmeztetés

2021.09.08. 11:47

Fitch Ratings: a kormányválság ronthat adósbesorolásán

Fotó: dailysabah.com

A kormánykoalíció felbomlása veszélyeztetheti Románia jelenleg negatív kilátású adósbesorolásának javítását – figyelmeztetett szerdán a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő intézet közleményében emlékeztetett arra, hogy a román adósosztályzat elsősorban a közpénzügyek alakulásától függ. Az osztályzat javításának feltétele a GDP-arányos államadósság stabilizálása. „A reformok gyakorlatba ültetésének elmaradása az államadósság tervezettnél gyorsabb növekedéséhez és az adósbesorolás rontásához vezethet” – állapította meg a Fitch Ratings.

A hitelminősítő szerint a koalíció felbomlásával bizonytalanná válik az egészségügy, a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és az igazságszolgáltatás reformja, és elhúzódhat az országos helyreállítási terv eredetileg szeptember végére várt brüsszeli jóváhagyása is.

A Fitch Ratings emlékeztet: a kormány ambiciózus reformokra készült annak érdekében, hogy a GDP-arányos deficitet a 2020-as 9,3 százalékról 2024-re 3 százalék alá csökkentse. Az elemzők arra számítottak, hogy 2021 végére elkészül az egységes bérezési törvény és a nyugdíjtörvény tervezete, a kormány pedig arra is ígéretet tett, hogy növeli az adó- és TVA-behajtás hatékonyságát. Az elmúlt hónapokban azonban nem történtek jelentős lépések ezeken a területeken, a koalíció felbomlásával pedig tovább romlottak a beígért intézkedések gyors végrehajtásának kilátásai – figyelmeztet a hitelminősítő.

A Fitch Ratings október 22-én vizsgálja felül Románia adósbesorolását.

Románia adósosztályzata a Fitchnél jelenleg BBB-. Ez a befektetésre ajánlott kategória legalacsonyabb szintjének felel meg, ez alatt már a befektetésre nem ajánlott, spekulatív szint található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában