Kivizsgálás

2021.09.21. 13:27

Cîțu: Látni szeretném, hogyan készült fel az egészségügyi minisztérium

Fotó: digi24.ro

Florin Cîţu mielőbb kivizsgáltatná, hogy milyen előkészületeket tett az egészségügyi minisztérium a járvány negyedik hullámának feltartóztatására.

Erről Sinaián beszélt a miniszterelnök a városi kórház finanszírozási szerződésének aláírásakor. Emlékeztetett arra, hogy korábban többször is hangoztatta: nem ért egyet azzal, hogy a kórházak intenzív osztályán csökkentsék a COVID-betegek kezelésére fenntartott ágyak számát, mert az egészségügyi rendszernek meg kell őriznie a gyorsreagálási képességét.

„Látni szeretném, hogyan készült fel az egészségügyi minisztérium a negyedik hullám feltartóztatására. Tudni akarom, hogy figyelembe vették-e mindazt, amit mondtam. Ha pedig nem vették figyelembe, felelősségre vonjuk azokat, akik mulasztottak” – jelentette ki Florin Cîţu.

A kormányfő sérelmezte, hogy Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter kinevezésekor az országban mindössze 600 intenzív terápiás kórházi ágy állt rendelkezésre a koronavírus betegek ápolására, annak ellenére, hogy korábban azt kérte: az ágyak száma maradjon 1600.

A miniszterelnök elmondta, hogy a következő időszakban országosan 1600-ra növelik a COVID-betegek kezelésére fenntartott intenzív terápiás kórházi ágyak számát, ugyanakkor tárgyalni fog az egészségügyi hatóságokkal és a kórházak vezetőivel a megnövelt számú ágyakhoz szükséges orvosi személyzet biztosításáról is.

Florin Cîţu szerint a teljes lezárás nem segített a pandémia tavalyi időszakában, csak késleltette a folyamatokat, és a COVID-19 járvány leküzdésének egyetlen módja a lakosság beoltása.

A kormányfő ezt ezt a Prahova megyében tett keddi látogatásán nyilatkozta.

„A lezárás semmit nem segített, csak késlelteti a dolgokat. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a járványtól, be kell oltatnunk magunkat. Ez az egyetlen megoldás. Vannak vakcinánk, van minden, ami szükséges, az egyetlen feladatunk az oltakozás, ugyanakkor a gazdaságot is működésben tartjuk. Ezért hoztuk meg ezeket az intézkedéseket, ezért vezettük be a zöldigazolványt, hogy a román állampolgárok biztonságban fejtsék ki tevékenységeiket, mehessenek vendéglőbe, moziba, az irodába, biztonságban legyenek” – fogalmazott a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában