Pénz

2021.08.09. 16:12

Mugur Isărescu: a lej erősödése időszakos, nyári jelenség

Fotós: Ziarul Bursa

A lej euróval szembeni erősödésének hátterében az áll, hogy az elmúlt napokban a gabonakereskedők valutaeladásokkal megnövelték a román fizetőeszköz iránti keresletet – jelentette ki Mugur Isărescu jegybanki kormányzó az inflációs jelentést bemutató hétfői sajtótájékoztatóján.

A Román Nemzeti Bank (BNR) vezetője szerint a lej erősödése időszakos, nyári jelenség. Magyarázata szerinte az, hogy idén jó volt a gabonatermés, amiből a kereskedők nagy mennyiséget vásárolnak fel. Ehhez lejre van szükségük, ezért valutát adnak el. „Ez növelte az eurókínálatot a pénzpiacon” – mondta Isărescu.

A kormányzó emlékeztetett, hogy jelenleg a valutaváltók a korábbi gyakorlattól eltérően a BNR hivatalos árfolyama alatti áron kínálják az eurót. „Nem tudom, meddig tart a lej erősödése, de bizonyítja, hogy mennyire kockázatosak azok a prognózisok, amelyek szerint az árfolyam maholnap eléri az 5 lejt. Mi az infláció féken tartásában vagyunk érdekeltek” – jelentette ki Isărescu.

A román fizetőeszköz hétfőn erősödött az euróhoz képest. A BNR hétfői árfolyama szerint egy euró 4,9131 lejt ért, 0,14 banival (0,03 százalékkal) kevesebbet, mint az előző hivatalos árfolyamon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában