UNESCO

2021.07.05. 15:49

Verespatak: Folytatódik az eljárás a világörökséggé váláshoz

Fotó: Digi24

Nyílt levélben fordult a kormányhoz a Romániai Építészek Rendje (OAR), kérve, hogy folytassák az eljárást Verespatak UNESCO világörökségi listára való felvétele érdekében.

A nyílt levél aláírói emlékeztetnek, hogy a verespataki történelmi bányatelep 2021 júliusában kerülne a világörökségi bizottság vitájára, miután 2020 elején újraindult az eljárás. 'A közbeszédben azonban olyan aggasztó jelzések jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy ismét veszélybe került az ügy visszatérése a bizottság elé. Következésképpen a Román Építészek Rendje, amely 2007 óta javasolja a kulturális miniszternek Verespatak felvételét a világörökségi listára, és támogatja, hogy a verespataki rendkívüli kulturális és természeti örökség értékeit felelősségteljesen fejlesszék és értékeljék, felszólítja a kormányt, hogy ne ismételje meg a román állam 2018-ban elkövetett hibáit, amikor a világörökségi listára és a veszélyeztetett világörökségi listára való felvételre irányuló eljárást igazságtalanul és indokolatlanul leállították' – olvasható a dokumentumban.

Az építészek emlékeztetnek, hogy 2018-ban, amikor a bizottság a bahreini Manamában ülésezett, az akkori román kormány leállította Verespataknak a világörökségi listára történő felterjesztését. Az Építészek Rendje attól tart, hogy a mostani kormány megismétli az akkori hibát, amely visszafordíthatatlan következményekkel járhat, mert Verespatak véglegesen lekerülhet a felvételre váró települések listájáról, egy újabb jelöléshez pedig elölről kellene kezdeni a teljes kiértékelési procedúrát.

A levél aláírói nem tartják elfogadhatónak azt az érvet, miszerint a román állam és a Gabriel Resources vállalat közötti per miatt kell leállítani a dosszié bizottság elé terjesztését.

A Román Építészek Rendje szerint az, hogy a világörökségi bizottság elismeri Verespatak értékét, bizonyítani fogja, hogy alaptalanok a Gabriel Resources LTD és a Gabriel Resources (Jersey) LTD vádjai, miszerint Románia önkényesen megsérti jogaikat.

A feliratkozási folyamat felfüggesztése előtt az volt a terv, hogy a világörökségi bizottság megfontolja egyrészt Verespatak világörökségi listára való felvételét, másrészt a veszélyeztetett világörökségi listára való felvételét is. Ez a státusz növelné annak valószínűségét, hogy a történelmi örökség nemzetközi finanszírozást kapjon a védelemre. A feliratkozási folyamat felfüggesztése oda vezetett és oda vezet, hogy tovább mélyül Verespatak megsemmisülésének veszélye – állítja a szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában