euro

2021.07.09. 21:06

A romániai lakosság 75 százaléka támogatja az euró bevezetését

Az euróövezeten kívüli uniós tagállamok közül Romániában a legerősebb az euró bevezetésének támogatottsága, a lakosság 75 százaléka üdvözölné ezt – derül ki egy pénteken közzétett uniós közvélemény-kutatás (Eurobarométer) eredményeiből.

A felmérés annak a hét európai uniós tagállamnak a bevonásával készült, amelyek még nem csatlakoztak az euróövezethez, azaz Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország.

A megkérdezett EU-s polgárok többsége (60 százaléka) úgy véli, az euró bevezetése kedvező hatást fejtett ki azokban az országokban, amelyek már áttértek az egységes valuta használatára. A válaszadók 52 százaléka szerint az euró bevezetése pozitív hatással lenne országukra, 55 százalék szerint pedig saját életükre is kedvezően hatna.

Összességében a válaszadók 57 százaléka pártolná az euró bevezetését saját országában, és Romániában, valamint Magyarországon a legnagyobb ennek a támogatottsága, 75, illetve 69 százalék.

Csehország kivételével a felmérésbe bevont valamennyi tagállamban nőtt az euró bevezetését támogatók aránya 2020-hoz viszonyítva. A legnagyobb arányú növekedést Romániában (63 százalékról 75 százalékra) és Svédországban (35 százalékról 43 százalékra) jegyezték.

A jelenleg 19 tagállamot tömörítő euróövezet 2015-ben bővült utoljára, Litvánia csatlakozásával. Bár Dániát leszámítva valamennyi uniós tagállam köteles előbb-utóbb áttérni az euró használatára, kevesen tesznek komoly erőfeszítéseket ennek érdekében.

Romániát illetően a 2020-as konvergenciajelentés szerint az ország jelenleg egyet sem teljesít az euró bevezetéséhez szükséges négy gazdasági kritérium közül, sem az árstabilitási, sem az államháztartáshoz kapcsolódó, sem az árfolyam-, sem a hosszú távú kamatlábakhoz kapcsolódó kritériumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában