zöld

2021.05.21. 15:51

Magyarország lekerült a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listájáról

FRISSÍTÉS!

Újabb fontos eredménye van a sikeres oltási kampánynak, a román hatóságok zöld kategóriába sorolták Magyarországot – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán péntek este.

A gyors oltási program nyomán javuló járványhelyzetnek köszönhetően a román hatóságok zöld kategóriába sorolták Magyarországot, így innentől kezdve szabadon, mindenfajta teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok Romániába.

Az időzítés ennél már nem is lehetne jobb, tekintettel a csíksomlyói búcsúra – írta a magyar külügyminiszter.

*

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk. A legfrissebb adatok szerint Magyarország zöld besorolású ország lett, vagyis korlátozások nélkül lehet beutazni Romániába.

A sárga zónás országokból érkezők kivételt képeznek a karanténba vonulási kötelezettség alól ha:

– immunizálva vannak: a Romániába lépés előtt legalább tíz nappal megkapták a koronavírus elleni vakcina második oltását is;

– igazolni tudják, hogy az országba való belépés előtti 90 napban átestek a betegségen (pozitív PCR-teszt a fertőzéskor, kórházi kibocsátó, az utóbbi 14 napban elvégzett, antitestek jelenlétét igazoló IgG teszt);

– kevesebb, mint 3 napig (72 óráig) maradnak az ország területén, és bemutatnak egy negatív koronavírustesztet, amelyet az országba való belépés előtt legfeljebb 72 órával végeztek el.

A vörös zónás országokból érkezők csak akkor mentesülnek a karantén kötelezettsége alól, ha be vannak oltva.

A teljes lista itt tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában