Felmérés

2021.05.19. 16:00

Elkezdődött az általános mezőgazdasági felmérés Bihar megyében is

Ciucur Losonczi Antonius

Tulajdonképpen tavaly kellett volna elvégezni az általános mezőgazdasági felmérést (RGA2020), de mint oly sok minden, ez is el lett halasztva a koronavírus-járvány miatt – tájékoztatta lapunkat Botházy Nándor alprefektus. Most mindenesetre sikerült elkezdeni, és május 10-től július 31-ig zajlik mind a százegy Bihar megyei területi-közigazgatási egységben. Országos szinten a Mezőgazdasági Felmérés Központi Bizottsága irányítja az akciót, együttműködve a Belügyminisztériummal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Központi Statisztikai Hivatallal (INS) és a Különleges Távközlési Szolgálattal (STS). Megyei szinten bekapcsolódnak a felsoroltak fiókintézményei, valamint a Mezőgazdasági Igazgatóság, a Prefektúra, a Megyei Tanács és a Telekkönyvi és Kataszteri Hivatal.

Megyénkben körülbelül 103 ezer felmérendő háztáji gazdaság van, ugyanis a kampány során nemcsak a mezőgazdasági földterületekről gyűjtenek adatokat, hanem az állatokat is megszámolják. 642 számlálóbiztos járja a terepet, az ő munkájukat, illetve a végeredményt pedig 108 ellenőr követi, hagyja jóvá. Mindenkit felkeresnek a számlálóbiztosok – újdonság, hogy immár nem papírhalmokkal felszerelkezve, hanem táblagéppel a kezükben. Az elektronikusan kitöltött formanyomtatványok negyvenöt fő kérdést tartalmaznak, például, hogy az alanyok mekkora mezőgazdasági területtel rendelkeznek, ezek hol találhatók, milyen fajta és mennyi állatot tartanak, hogyan hasznosítják a trágyát stb. „Arra kérünk mindenkit, hogy valós adatokat adjanak meg, mert a későbbiekben ezekre fognak épülni a kidolgozandó agrárstratégiák” – hangsúlyozta Botházy Nándor.

2020 októberében egyébként már szerveztek egy próbafelmérést. A most összegyűjtött információkat 2022 márciusáig dolgozzák fel statisztikai szempontból, az adatokat pedig 2022 márciusa és decemberre között tisztázzák le, és teszik nyilvánossá.

A témában a héten Dumitru Țiplea prefektus is tartott a megyeházán egy egyeztetést az érintett intézmények képviselőivel, melyen az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) is szóba került, annál is inkább, hogy Románia jelentős mezőgazdasági területekkel rendelkezik az EU-n belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában