Kullancsveszély

2021.05.06. 14:00

Az emberekre és házi kedvenceikre egyaránt veszélyes a kullancs

Pikó Stefánia

A tavaszi és őszi időszakban bújik elő a legtöbb kullancs, ezért érdemes ilyenkor fokozott figyelmet fordítani házi kedvenceinkre. Ajánlott minden séta után átnézni a kutya szőrzetét, illetve minél gyakrabban alaposan átvizsgálni az udvaron, vagy kint és bent is élő macskát. Az állatorvostól tabletta, cseppek vagy nyakörv formájában is kérhetünk védelmet a négylábúak számára, nemcsak bolhák, hanem kullancsok ellen is. Fontos, hogy ilyenkor ne épp a legolcsóbb, néhány lejes megoldásokat válasszuk, mert azok valószínűleg nem is nyújtanak olyan biztos védelmet, mint például egy közepes árú termék.

Séták alkalmával természetesen magunkra is figyeljünk, ha erdőben vagy réten járunk, lehetőleg zárt cipőben menjünk, akkor is, ha melegebb lesz az időjárás. Az aljnövényzetben észrevétlenül megbújó kullancsok ellen hasznos lehet, ha minél magasabb szárú zoknit húzunk, vagy hosszú nadrágot veszünk fel.

Betegségeket terjesztenek

Bihar megyében évente átlagban 400 ember szenved el kullancs-csípést, kutyákat pedig minden nap kezelni kell emiatt. Az emberek esetében mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen a kullancsok számos betegséget hordozhatnak, terjeszthetnek, nem éri meg kockáztatni. A szerencsésebbek „megúszhatják” bőrirritációval, azonban ezektől a parazitáktól a Lyme-kórt is el lehet kapni, amit minimum hetekig, de akár hónapokig is kezelni kell, annak függvényében, hogy mennyi idő elteltével születik meg a diagnózis, azaz milyen stádiumban van az illető a betegség azonosításakor – mondta el Andrei Csep infektológus a helyi román sajtónak.

Eltávolítás

Az állatok esetében megtehetjük, hogy magunk távolítjuk el a kullancsot, azonban nagyon fontos, hogy precíz munkát végezzünk, és semmiképp ne maradjon a bőr alatt a feje. Ehhez már léteznek speciális eszközök, kullancskanalak, melyek egész olcsón beszerezhetők az állatpatikákban.

Dr. Jánosi Attila állatorvos arra figyelmeztetett, hogy semmiképp se kenjük be vegyszerekkel a kullancsot arra várva, hogy az majd magától kimászik, ugyanis szerek hatására öklendezni fog, a nyálát beleengedi a gazdatestbe, ezáltal pedig meg is fertőzheti azt. Az állatokat a kullancsok babéziával fertőzhetik meg, ami halálos kimenetelű is lehet, így ajánlatos mielőbb elkezdeni a kezelést, ha már megtörtént a baj. Ha nem sikerült megfelelően eltávolítani a kullancsot, és benne maradt a feje, mindenképp forduljunk állatorvoshoz. Ha sikerült eltávolítani, figyeljünk házi kedvencünkre: ha kedvetlennek, étvágytalannak tűnik, vagy egyéb szokatlan tüneteket produkál, mielőbb vigyük állatorvoshoz. Dr. Jánosi Attila szerint kevesebb a betegséget hordozó, mint a nem hordozó kullancs, azonban minden esetben érdemes nagyon óvatosnak lenni, és komolyan venni a dolgot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában